P.D.

Tárgyalás időpontja: 
2021. április 22., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés, kifosztás, kábítószer birtoklás
Ügyszám: 
B.322/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 25.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlott kb. 15 éves korától fogyaszt kábítószert, több esetben sor került pszichológiai és drogambulanciai kezelésére, mely nem vezetett eredményre. Magatartási problémái súlyosodtak, hozzátartozóival agresszíven viselkedett, előfordult, hogy családtagjait, köztük nagyanyját, az 1940-ben született sértettet és édesanyját, tettleg bántalmazta. Utóbbit olyan súlyosan, hogy 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, ezért őt a Bajai Járásbíróság elítélte. Ezt követően a család döntése alapján a vádlottat a korábbi nagyszülői házba, onnan a sértettet a lányához költöztették. A vádlott egyedül élt, továbbra sem rendelkezett önálló jövedelemmel, ezért családtagjai pénzzel és élelemmel segítették.

2018. júniusában a vádlott nyolchetes pszichiátriai kezelésen esett át, mivel a lakása közelében meztelenül, zavart állapotban találták, ezért kórházba szállították, azonban állapota a kezelés hatására sem javult, életmódján továbbra sem változtatott.

2020. január 8. napján reggel a vádlott megjelent családtagjai házánál, ahol akkor csak a sértett tartózkodott. A sértett a vádlottat beengedte a házba, a délelőttöt együtt töltötték és közösen megebédeltek. Ebéd után a vádlottnak rossz érzései, öngyilkossági gondolatai támadtak, amit a sértett által szedett szorongásgátló, feszültségoldó gyógyszerekkel (Xanax, Frontin) próbált elfojtani, melyekből bevett egy marékkal, majd az édesanyja lakrészében található szeszesitalokból is fogyasztott.

A vádlott gyógyszer- és alkoholfogyasztását kifogásoló sértett és a vádlott között a sértett által használt szobában vita alakult ki, mely hatására a vádlott indulatba jött és a 79 éves sértettet több ízben, nagy erővel, jobb öklével arcon ütötte, majd az ütések hatására a szoba padozatán hanyatt esett sértett mellkasára térdelve, fejére további nagy erejű ütéseket mért.

A sértett halálát a koponyaalapi töréshez társuló pókhálóhártya alatti vérzés, traumás agyvizenyő, heveny légzési-keringési elégtelenség okozta. Bántalmazásának kezdetétől a haláláig hosszú percek telhettek el.

Miután a vádlott felismerte, hogy bántalmazása következtében a sértett elhalálozott, az udvaron található kukákhoz helyezett átlátszó nylonzsákot magához vette, a szobában a sértett holttestét ráhelyezte és azt a pincébe vonszolta, ahol egy 50 cm mély gödröt ásott, majd abba hason fekvő helyzetben eltemette.

A vádlott ezután a lakásba visszamenve a sértett vérszennyeződéseit egy ronggyal megkísérelte feltakarítani, majd az ingatlant szinte teljes terjedelmében átkutatta, a fellelt 691.000 Ft-ot - melyből 600.000 Ft az édesanyja, 91.000 Ft pedig a sértett tulajdona volt - ellopta.

Eközben a lakásban lévő vezetékes hívószámra édesanyjától érkező hívást fogadta, vonatkozó kérdésére azt felelte, hogy a sértett elment otthonról, talán a boltba. Majd az ingatlant a sértett kulcsával bezárta és otthonába távozott.

2020. január 9. napján a délelőtti órákban a vádlott édesanyja a házban megjelenve a sértettet továbbra sem találta otthon. Észlelte viszont, hogy félretett pénze hiányzik, rögtön felhívta a vádlottat, aki elismerte, hogy a pénzt ő vitte el, majd édesanyja felszólítására visszavitte a házhoz. A vádlott édesanyja ekkor átnézte az ingatlant, mely során megtalálta a véres nylonzsákot a padlás és a pince bejárata mellett és bejelentette a sértett eltűnését a Bajai Rendőrkapitányságon.

A Bajai Rendőrkapitányság munkatársai 2020. január 9. napján a délutáni órákban megjelentek a háznál és a sértett elásott holttestét fellelték a pincében.

A vádlottat 2020. január 9. napján 18 óra 25 perckor lakása közelében elfogták, majd a lakásában foganatosított házkutatás során lefoglalták tőle a fellelt több csomag - kannabisz és delta-9-THC-t tartalmazó - növényi törmeléket, valamint a sértettől eltulajdonított 91.000 Ft készpénzt. A vádlott vizeletmintájában tetrahidrokannabinolt mutattak ki, mely kábítószerfogyasztást igazol.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben tárgyalást tart, amelyen a perbeszédekre, majd ítélethirdetésre kerül sor.

A tárgyalóterem befogadóképességére és a járványügyi helyzetre tekintettel az előzetes sajtóregisztrációt

(sajtoregisztracio_bacs@birosag.hu) követően a tárgyaláson a sajtó képviselőinek és a hallgatóságnak az együttes létszáma legfeljebb 6 lehet.

Eljáró bíróság: