P.P. és 109 társa

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 22., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.301/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügyészség 814 oldalas vádiratában 110 vádlottal szemben emelt vádat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Az ügyben 47 gazdasági társaság érintett, a vádbeli időszak 2011-2019. éveket öleli fel.

A vádirat szerint az abban szereplő bűncselekmények elkövetése során több bűnszervezet működött egymás mellett, amelyek támogatták egymás működését, bizonyos pontokon összekapcsolódtak.

Az ügy I.r. vádlottjához kapcsolódó bűnözői csoport egy húsüzemhez köthető. Ebben 11 gazdasági társaság érintett, melyek tulajdonosi köre jelentős átfedést mutat. Az említett húsüzem vágóhídja az Unió egyik legnagyobb vágókapacitású létesítménye volt. Az azt működtető társaság árbevétele éves szinten megközelítette a 40 milliárd forintot. A vádirat megállapítása szerint a vágóhidat üzemeltető gazdasági társaságot az I. és II. r. vádlottak (olasz állampolgárok, illetve a II.r. vádlott magyar állampolgár is) úgy irányították, hogy a társaság a lehető legnagyobb hasznot realizálja akár jogellenes adóelkerülő módszerekkel is. A társaság ügyvezetője a III. r. vádlott volt, aki a cég ügyeiben önállóan nem döntött. A társaság adóelkerülés érdekében értékesített húst jelentős mennyiségben számla nélkül, illetve lengyelországi termékeket hazai áruként feltüntetve. A társaság tulajdonosai a vágóhídon végzett tevékenység elvégzését nem saját munkaerővel biztosították, hanem vállalkozói szerződések alapján alvállalkozókkal. Vállalkozási szerződést kötöttek különböző gazdasági társaságokkal, a szerződés azonban ténylegesen munkaerő kölcsönzés volt, így az alvállalkozói szerződés a bérmunka tekintetében valótlan tartalmú volt és azt a célt szolgálta, hogy a foglalkoztatottak után fizetendő adó és járulékterhek megfizetését a társaság elkerülje, illetve ÁFA tartalmú költség számlája keletkezzen. Az ügyészség álláspontja szerint az alvállalkozó cégeknél kettős bérszámfejtést alkalmaztak: egy hivatalosat és egy nem hivatalosat. Az I. r. vádlott Lengyelországban is létesített egy üzemet. Ezzel összefüggésben a Lengyel hatóságok is büntetőeljárást folytatnak. Az adózási szabálytalanságból származó közvetlen vagyoni előny élvezője az I. r. vádlott volt, aki hierarchikusan felépülő bűnszervezetet hozott létre és működtetett. Az üzemeltetésbe folyamatosan beletanult a fia, a II. r. vádlott.

A vádirat szerint a bűnözői csoporthoz úgynevezett számlagyárak és utalványosi tevékenység is kapcsolódtak.

A vádirat az I.-III.r. vádlottak terhére 6 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrány okozását rója, amit a vádemelés előtt teljes mértékben megtérítettek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülésre kerül sor (02.22.- I., II. és III.r. vádlottak, 02.24.-VI.,IX.,XLIV., XLVI., vádlottak 02.26.-XXIX.,XL.,XLI., XLII.,XLIII. r. vádlottak. A sajtó részvétele előzetes sajtóregisztrációhoz (sajtoregisztracio_bacs@birosag.hu) kötött.

Eljáró bíróság: