A-N. I. és társa

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 5., hétfő 09.00
Ügyszám: 
B.184/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint az I. r. és II. r. vádlott 10 éve ismerte egymást, egy ideig házastársak is voltak, de megromlott a kapcsolatuk és elváltak, azonban a vádbeli időszakban újra élettársi kapcsolatban éltek együtt. A vádlottak alkalmi munkából tartották fenn magukat és rendszeresen italoztak. Az ügy sértettje egy hozzájuk közeli tanyában lakott testvérével. A vádlottakhoz hasonlóan alkalmi munkából élt és szinte mindennap lerészegedett. A sértett rendszeresen meglátogatta a vádlottakat azok tanyáján és ilyenkor többnyire együtt italoztak. Előfordult, hogy az I. r. vádlott és a sértett ittas állapotban összevitatkozott és az erősebb fizikumú I. r. vádlott ilyenkor megpofozta és elzavarta a sértettet, azonban az ilyen esetek után mindig kibékültek.

2019. augusztus 5. napján a kora délutáni órákban a sértett megjelent a vádlottak tanyájában. 16.00 óra körüli időben a konyhában beszélgettek és boroztak, amikor a sértett parancsoló hangnemben cigarettát kért az I. r. vádlottól, aki ezen felháborodott és szidni kezdte őt, majd jobb tenyerével egy nagy erejű pofont adott neki.

Az enyhe fokban ittas sértett az ütés erejétől leesett a székről a helyiség kövezetére, majd mikor felállt, I. r. vádlott megragadta a nyakát és még további ütéseket mért az arcára. Ekkor a sértett újra a földre esett és eszméletét vesztette.

Rövid idő elteltével az I. r. vádlott úgy vélte, hogy a sértett kezdi visszanyerni eszméletét, ezért hátulról a hóna alá nyúlva próbálta lábra állítani és kituszkolni a lakásból, de a sértett nem tudott lábra állni és nekiesett a folyosón lévő szekrénynek. Végül az I. r. vádlott a magatehetetlen sértettet kihúzta a folyosón keresztül a házból, oldalba rúgta, majd a ház előtti füves területen hanyatt fekvő helyzetben sorsára hagyta.

A sértett bántalmazását, majd eszméletlen állapotban történő magára hagyását látta a II. r. vádlott is, aki azt is észlelte, hogy a sértett bal füléből vér szivárgott, amikor a konyha kövezetén feküdt, ezért a kicsurgott vért feltakarította. A sértett sorsa iránt közömbös maradt, nem gondoskodott részére orvosi ellátásról, nem értesítette a mentőket. Az este folyamán a vádlottak tovább italoztak és álomba merültek, majd a reggeli órákban az udvarra kimenve észlelték, hogy a sértett még mindig ugyanott fekszik, ahol hagyták, ennek ellenére továbbra sem hívtak segítséget hozzá.

A vádlottak csak 2019. augusztus 6. napján a délutáni órákban nézték meg közelebbről a sértettet és megállapították, hogy már nem él. Végül a II. r. vádlott 17.55. órakor értesítette mobiltelefonján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletét arról, hogy egy halott személy fekszik az udvarukban.

Az ügyészség az I. r. vádlottal szemben szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, míg II. r. vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta.

Megjegyzés: Előkészítő ülésre kerül sor.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülésre kerül sor.

Eljáró bíróság: