R.A.

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 17., kedd 14.30
Ügy tárgya: 
Emberölés kísérlete
Ügyszám: 
B.539/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 10.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat ényege szerint a vádlott 2016. június 21. napján 23.30 óra előtti időben észrevétlenül bement az ügy sértette kiskunhalasi tanyájának udvarára, hogy a sértettet a korábbi lopási cselekménye miatt - melyet a sértett a vádlott szülei sérelmére követett el – „megleckéztesse”. A vádlott az udvaron lévő vasállványhoz egy elektromos vezetéket kötözött fel, melyen csúszóhurkot alakított ki, majd az udvaron elrejtőzve várt a sértett hazaérkezésére. A sértett 23.30 órakor érkezett haza, élettársa már otthon tartózkodott, majd a sértett kb. 23.45 órakor kilépett a világítás nélküli udvarra, ahol a vádlott lesben állva várta, majd hátulról valamilyen érdes felszínű tárggyal, legalább közepes érővel fejbe ütötte a sértettet, melytől a sértett az eszméletét vesztette. Ezután a vádlott az eszméletlen sértett testét a vasállványhoz vonszolta, és felakasztotta a nyakára rögzítve a korábban elkészített hurkot úgy, hogy a sértett lábai leértek a talajra. Ezzel a vádlott azt a látszatot keltette, mintha a sértett öngyilkosságot kísérelt volna meg. Ezután a vádlott a helyszínt elhagyta, belenyugodva abba, hogy az akasztás következtében az eszméletlen sértett meghalhat.

A lakásból való távozását követően kb. 15 perc múlva az élettársa keresni kezdte a sértettet, majd miután észrevette a vasállványon lógó testet, visszarohant a házba, és egy késsel elvágta a kábelt a hörgő hangot adó sértett feje felett, miközben a másik kezével a sértett testét átölelve tartotta, hogy az eszméletlen sértett ne sérüljön meg a földre esés folytán, majd azonnal, 2016. június 22. napján 00.14 órakor hívta a mentőket. A mentősök sikeresen újraélesztették a sértettet, majd kórházba szállították.

A sértett a vádlott általi felakasztása következtében életveszélyes állapotba, az ún. klinikai halál állapotába került, melynek gyógytartama 4 hétben határozható meg, a biológiai halál elkerülése csak a gyors orvosi segítségnyújtásnak volt köszönhető, melynek elmaradása esetén a sértett halála bekövetkezett volna. A sértettnél maradandó fogyatékosság alakult ki.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülésre kerül sor.

Eljáró bíróság: