fk.Ó.T.

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 18., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B.495/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 25.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a vádlott szülei 2017. évben elváltak az apa italozó életmódja és agresszív magatartása miatt. Az apjához ragaszkodó vádlottat a válás pszichésen megviselte, magatartása negatív irányba változott. Édesanyja nem tudott ráhatni, amikor fegyelmezni próbálta őt, gyakran szembefordult vele és előfordult, hogy bántalmazta az anyját.

 A vádlott az általános iskola elvégzése után 2018 szeptemberében Kalocsán folytatta tanulmányait. A tanév folyamán igazolatlan hiányzásai szaporodtak, 2019. év tavaszán már alig járt iskolába. 2019. május közepén a fiú magatartása miatt édesanyja az élettársához,  – a jelen ügy sértettjéhez –elköltözött. A 16. életévét még be nem töltött  vádlott egyedül maradt anyai nagyanyja házában, ahol éjszakánként a számítógép előtt ült és gyakran reggelig játszott, nappal pedig aludt.

A gyámhatóság 2018 február hónapban a vádlott védelembe vételét rendelte el, amelyet 2019 februárjában fenntartott.

A sértett többször szóvá tette, hogy a vádlott nem jár iskolába, naphosszat nem csinál semmit, alig eszik és csak számítógépes játékokat játszik. Emiatt közte és a vádlott között egyre gyakoribbá váltak a szóváltások. A vádlott egyre agresszívebbé vált és nem tűrte sem az anyja, sem pedig annak élettársa fegyelmezését.

A vádlott egy nagyobb testű kutyát akart magának, amely szándékát az anyja ellenezte mondván, hogy nem tudna róla gondoskodni. Ennek ellenére a vádlott felvette a kapcsolatot egy kalocsai férfival, aki a kutyáját elajándékozta volna neki. A férfi 2019. június 9. napján, a délutáni órákban megjelent, hogy átadja a vádlottnak a kutyát.

Mivel a kutya gazdája a pórázért 3.000-Ft-ot kért, a vádlott telefonált az édesanyjának, hogy jöjjön el és hozzon pénzt. A vádlott édesanyja rövid idő múlva megjelent és próbálta lebeszélni a fiát szándékáról. Mivel ez nem sikerült, telefonált élettársának, aki 18 óra 45 perc körüli időben a házhoz érkezett.  

A vádlott édesanyja és élettársa az udvaron beszéltek a kutya gazdájával, aki az állattal végül elment. Ekkor a vádlott a lakás konyhájában tartózkodott felbőszült állapotban. A sértett bement a házba, ahol a konyhában a történtek miatt szóváltás alakult ki közte és a vádlott között.

A fentieket követően a sértett kiment az udvarra. Ez alatt a vádlott a konyhai mosogatótálcából magához vett egy 29 cm hosszú, 15 cm pengehosszúságú, hegyben végződő műanyag nyelű kést és a bejárati ajtóhoz ment.

Az ajtóban a vádlott késsel a kezében a tőle néhány lépésre álló sértettet provokálni kezdte, hogy nem mer bejönni a házba. A sértett ekkor – nem támadó szándékkal – a vádlott irányába indult, aki hirtelen mozdulattal a jobb kezében hüvelykujji pengetartásban lévő késsel legalább közepes erővel a vele szemben álló sértettet bal mellkasfélen szúrta. Ezt követően a vádlott a helyszínről elszaladt, elfogására nagyszülei házában került sor.

A szúrást követően a sértett rövidesen eszméletét vesztette, a helyszínen újra kellett éleszteni és több hetes kórházi kezelésre szorult.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülésre kerül sor.

Eljáró bíróság: