Sz.Z. és társai

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 13., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette, Testi sértés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Fk.301/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 10.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint az I. r. vádlott (25 éves bátyai illetőségű férfi) 2018. április 25. napján Dunaföldváron – egy ismeretlenül maradt társával – egy 88 éves nőt annak lakásában a földre rántott, a nyakát leszorította a száját befogta. Társával pénzt követeltek a sértettől, azonban miután a sértett segítségért kiabált, elszaladtak a helyszínről. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlottak – az I. r. vádlott ötletére – 2018 nyarán elhatározták, hogy Bátya község közelében lévő településeken egyedül élő idős asszonyokat rabolnak ki a fenti eset kapcsán alkalmazott módszerrel. A bűncselekmények elkövetéséhez maszkokat és kesztyűket használtak. A rabolt pénzt az I. r. vádlott osztotta szét társai között, akik közül ketten fiatalkorúak (egyikük bajai, illetve bátyai illetőségű férfiak), negyedik társuk pedig 20 éves miskei illetőségű férfi. A vádlottak a megbeszélt tervnek megfelelően összesen hat rablást követtek el (a vádirat szerint a IV. r. vádlott öt bűncselekménynek volt a részese). A sértettek valamennyien a 70. életévüket betöltött (esetenként a 80. életévüket is) nők voltak. A bűncselekmények elkövetésére minden esetben az esti-éjszakai órákban került sor. Az egyik sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérülést szenvedett el, míg a további sértettek közül egyikük 8 napon túli, a többiek pedig 8 napon belül gyógyuló sérülést. A vádlottak a bűncselekmények elkövetése során esetenként 2.470-35.000.- forint összeget raboltak el, az utolsó esetben ugyanakkor 800.000.- forintot hoztak magukkal.

A Főügyészség szabadságvesztés kiszabását indítványozza velük szemben.

A Törvényszék előkészítő ülés keretében  a II.r. és a III.r. vádlottak bűnösségét már jogerősen megállapította: a II.r. vádlott büntetése 5 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés, valamint 5 év közügyektől eltiltás, társáé pedig  4 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés, valamint 4 év közügyektől eltiltás.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A tárgyalás tanúk kihallgatásával folytatódik. Várhatóan ítélethirdetésre is sor kerül.

Eljáró bíróság: