Z.J.L. és 7 társa

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 9., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
tiltott adatszerzés bűntette
Ügyszám: 
B.344/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint az I. és a II. r. vádlott 2017. évben megállapodtak abban, hogy több olyan párt létrehozását támogatják, szervezik meg, amelyek kizárólag azért alakulnak, hogy a 2018. évben tartott országgyűlési képviselők választásán egyéni választókerületi jelölt és pártlista állítása útján jogosulatlanul vehessenek igénybe kampánytevékenység finanszírozására fordítandó támogatásokat. Ennek során részt vettek e pártok jelöltjeinek toborzásában, e körben az igényelhető támogatásokról valótlanul azt állították, hogy azok szabad felhasználásúak, felhívták a jelölteket az igénybe vett támogatási összegeknek az őket jelölő párt javára történő lemondására, valamint arra, hogy az I. r. vádlottnak a párt szervezésében való részvételét titkolják el. A jogosulatlanul igényelt támogatásokat maguk között kívánták felosztani. A választópolgárok személyes adatait - amelyek a választókerületi jelöltek ajánlásának érvényességéhez szükséges - jogellenesen kívánták megszerezni, valamint az aláírásukat meghamisítani.

Az I. és a II. r. vádlott három - 2017-ben nyilvántartásba vett - pártnál fejtettek ki szervező tevékenységet. Az egyik párt honlapjának kialakításában a III. r. vádlott vett részt, aki egy gazdasági társaság ügyfélkörének személyes adataihoz is hozzáfért. Az I. és II. r. vádlottak pénzszolgáltatás ellenében arra kérték a III. r. és munkahelyi felettesét, a IV. r. vádlottat, hogy az ügyfelek adatait részükre adják át. Ennek megfelelően a III. r. és IV. r. vádlott 2017. szeptemberében a területi vezetők azonosítóival visszaélve megszerezték a több mint 12.000 magánszemély adatát. A IV. r. vádlott végül az általa megszerzett ügyféllistákat nem továbbította az I. és II. r. vádlott felé, ezzel szemben a III. r. vádlott e-mailben megküldte azokat. Ezen ügyféllisták azonban nem tartalmazták az ügyfelek szükséges adatainak teljes körét, ezért az I. és II. r. vádlott call centeres munkatársak révén próbálták meg azokat pótolni. Így a telefonhívásokat részben a III. r. vádlott, részben az általa beszervezett munkatársak – így az V., a VI. és a VIII. r. vádlott - folytatták le, amely során az ügyfeleket a gazdasági társaság nevében hívták fel és megtévesztették azzal, hogy adataik egyeztetése vált szükségessé. A telefonos munkatársak toborzásában a VII. r. vádlott is részt vett. A vádlottak cselekményükkel sértették a gazdasági társaság jóhírnevét is.

A vádlottak cselekménye azelőtt lelepleződött, hogy az ajánlásokat benyújthatták volna, amely alapján a kampánytevékenységre fordítandó támogatást igénybe vehették volna, így a központi költségvetésnek hátrányt nem okoztak.

Az I. r. vádlottal szemben az ügyészség börtönbüntetés és közügyektől eltiltás, a II. r. vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, az V., VI. VII. és VIII. r. vádlottakkal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Eljáró bíróság: