A.K.

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 30., szerda 10.00
Ügy tárgya: 
Választás rendje elleni bűntett, csalás bűntette
Ügyszám: 
264/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 27.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A tárgyaláson módosított (a módosításokat dőlt betűvel jelzem, a korábbi közleményekből most elhagyott részek vonatkozásában pedig megjegyzem, hogy azokat az ügyészség kirekesztette a vádirati tényállásból) vádirat lényege szerint a vádlott 2014. elején elhatározta, hogy a Magyarországi Cigány Párt egyéni képviselőjelöltjeként indulni kíván az országgyűlési választáson. Tudomást szerzett arról, hogy minden egyéni választókerületi jelölt 1 millió forint összegű költségvetési támogatásra jogosult, tényleges szándéka ezen összeg megszerzésére irányult.

2014. február 17. napján Kalocsán, a 3. számú választási irodától 80 darab ajánlóívet vett fel, majd aláírásgyűjtésbe kezdett. Az aláírások gyűjtése során négy ismerősét valótlanul akként tájékoztatta, hogy hogy munkalehetőséget tud biztosítani a számukra, ha okmányaikat átadják. Valójában a személyes adataikat kívánta megszerezni a képviselő-jelöltséghez szükséges ajánlásgyűjtő ívekhez. Ennek megfelelően a személyes adataikat az ajánlóívre ráírta, névaláírásukat pedig arra ráhamisíttatta.

A választási irodán 79 ajánlóívet adott le, melyeken összesen 503 ajánlást fogadtak el és a vádlottat képviselőjelöltként nyilvántartásba vették. Amennyiben a fenti négy ajánlást a megtévesztett Nemzeti Választási Iroda nem fogadta volna el, úgy a vádlott nem szerezte volna meg a minimálisan szükséges számú ajánlást.

A vádlott részére az 1 millió forint támogatást 2014. március 7. napján folyósították, amelyből 101.436,- Forint megtérült.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A tárgyalás a perbeszédekkel folytatódik, határozathozatal is várható.

Eljáró bíróság: