A.K.

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 22., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Választás rendje elleni bűntett, csalás bűntette
Ügyszám: 
264/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 10.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlott 2014. elején elhatározta, hogy a Magyarországi Cigány Párt egyéni képviselőjelöltjeként indulni kíván az országgyűlési választáson. Tudomást szerzett arról, hogy minden egyéni választókerületi jelölt 1 millió forint összegű költségvetési támogatásra jogosult, tényleges szándéka ezen összeg megszerzésére irányult.

2014. február 17. napján Kalocsán, a 3. számú választási irodától 80 darab ajánlóívet vett fel, majd aláírásgyűjtésbe kezdett. Néhány nap alatt mintegy 180 ajánlást sikerült összegyűjtenie a szükséges 500 helyett, ezért elhatározta, hogy a még kitöltetlen íveken olyan személyek adatait és aláírását is feltünteti, akik valójában nem adtak számára ajánlást.

Egy ismerősétől – akivel a részleteket nem közölte -neveket és címeket szerzett, azonban ezeket a személyeket ténylegesen nem kereste fel. Ezen túlmenően ismeretlen körülmények között további választópolgárok adatait is megszerezte.

A választási irodán 79 ajánlóívet adott le, melyeken összesen 503 ajánlást fogadtak el és a vádlottat képviselőjelöltként nyilvántartásba vették.

Az ügyészség álláspontja szerint a választási irodán feldolgozott 586 aláírásból legalább 170 hamis volt. A vádlott részére az 1 millió forint támogatást  2014. március 7. napján folyósították.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A tárgyalás a perbeszédekkel folytatódik, határozathozatal is várható.

Eljáró bíróság: