B.G.

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 9., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset
Ügyszám: 
Bf.432/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 10.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlottat a Kiskunhalasi Járásbíróság a 2018. június 27. napján kihirdetett ítéletével halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt 1 év 8 hónap fogházra és 2 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ítélet  szerint a vádlott 2016. január 30. napján 18 óra 30 perckor Kecskemét lakott területén a Halasi úton 143-149 km/h sebességgel közlekedett a tulajdonát képező személygépkocsival. A Szabadkai utca kereszteződéséhez közeledve a sebességével megtévesztette a Halasi úton vele szemből érkező és a Szabadkai utca irányába bekanyarodni szándékozó sértettet, aki a biztonsági övét nem használta és vérében legalább 0,31 g/l etilalkohol-koncentráció volt. A sértett a balra kanyarodását a záróvonalon áthaladva, irányjelző használatával megkezdte. A vádlott az elé behaladó, útját keresztező járművet észlelve kismértékben a személygépkocsit jobbra kormányozta, majd az ütközés előtt 1,80-1,85 másodperccel korábban, késedelem nélkül vészfékezett, amely miatt az úttesten a személygépkocsi bal első kerekétől származóan 32 méter hosszúságú féknyom keletkezett, azonban sebességtúllépése miatt megállni nem tudott és az általa vezetett személygépkocsi elejével, 130-133 km/h sebességgel a sértett személygépkocsija jobb oldalának ütközött.

Az ütközés hatására mindkét jármű megpördült és a vádlott személygépkocsija a bal hátuljával az úttest jobb szélénél lévő vasbeton villanyoszlopnak ütközve, azt a helyéről kitörte, míg a sértett személygépkocsija mintegy 100 méteres sodródást követően az úttesten állt meg. Amennyiben a vádlott a megengedett 50 km/h sebességgel közlekedik, úgy az ütközés helyéig lassító fékezéssel járművét meg tudta volna állítani.

A baleset következtében a sértett a helyszínen életét vesztette. A vádlott és utasa 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A másodfokú bíróság nyilvános ülést tart, határozathozatalra is sor kerülhet.

Eljáró bíróság: