H.T. és 22 társa

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 16., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.192/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 10.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlottak 19 gazdasági társaság felhasználásával követtek el bűncselekményeket. Közülük 14-en 2015-2016. évben egy olyan bűnszervezet tagjaiként jártak el, amelynek célja a központi költségvetésből származó pénzeszközök jogtalan megszerzése volt. E tevékenységükhöz használtak fel gazdasági társaságokat, amelyek keretében különféle termékek (különösen kávék, cukor- és csokoládékészítmények, pelenka, energiaitalok) kereskedelmével foglalkoztak. Ezek minden esetben az Európai Közösségek területéről származtak és a Magyarországra történő behozatalukat követően túlnyomó többségüket az érintett gazdasági társaságok újból az Európai Közösségek területén működő más cégek részére, vagy egymás között továbbértékesítették. Egy részüket pedig saját működésén belül egy társaság felhasználta.

A közösségi beszerzéseket papíron egyetlen esetben sem azok a társaságok végezték el, amelyek a terméket felhasználták, vagy továbbértékesítették. E célra a vádlottak külön cégeket alapítottak, vagy használtak fel. A beszerzések, illetve a továbbértékesítés, valamint a számlázás és banki ügyintézés megszervezése a bűnszervezetet alkotó vádlottak kezében összpontosult. A cél a kedvező adójogi pozíció elérése volt. Egyfelől névleges belföldi beszerzőként és közösségi értékesítőként az ÁFA vonatkozásában visszaigénylő pozícióban szerepeltek, másfelől közösségi értékesítés híján is a láncolatban közvetlenül alattuk elhelyezkedő cégek által kibocsátott fiktív számláknak az adóbevallásban történő felhasználásával a számlák ÁFA tartalmát levonásba helyezték. Az első belföldi forgalomba hozatalt végző cégek az esedékes ÁFA-t nem fizették meg, azt papíron áthárították a cégláncolat tetején elhelyezkedő gazdasági társaságokra. Ők az ÁFA szempontjából visszaigénylő pozícióba kerültek.

A beszerzést névleg elvégző társaságokra jellemző, hogy azok vádbeli tevékenységét nem a törvényes képviseletre jogosult vezető szervezte és irányította, hanem stróman ügyvezetővel rendelkeztek. E cégeket a vádlottak időről időre váltották, lecserélték.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az érintett vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügyben előkészítő ülést tart a bíróság, amelyen a korábbi előkészítő ülésen a bűnösségüket elismerő vádlottakkal szemben ítélet hirdetésre is sor kerülhet, tekintettel arra, hogy lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról és beismerésüket a bíróság elfogadta.

Eljáró bíróság: