K.A. és társai

Tárgyalás időpontja: 
2019. május 28., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Halált okozó testi sértés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette
Ügyszám: 
B.549/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 25.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint az ügy sértettje egy tiszaalpári festőműhelyben dolgozott csoportvezetőként. Az üzemben az ügy vádlottai (négy tiszaalpári illetőségű férfi) a kollégái voltak.

2017. november 4. napján a munkahelyi tilalom ellenére a sértett, valamint az I. és II.r. vádlottak munkavégzés közben italoztak és láthatóan ittas állapotba kerültek. 20 óra körüli időben ismeretlen okból az I.r. vádlott és a sértett között nézeteltérés alakult ki, melynek során a vádlott ököllel állon ütötte a sértettet, aki hanyatt esett és elvesztette az eszméletét. Miután nem tért magához az I.r. és II.r. vádlottak kivitték a műhely udvarára, abban bízva, hogy a levegőtől felébred. Közben folytatták a munkavégzést, és többször is megnézték, hogy magához tért e már, azonban ez nem következett be. Az I.r. vádlott közölte a vádlott társaival, hogy megütötte a sértettet, arra hivatkozott, hogy az támadt neki.

21 óra körüli időben a vádlottak elhatározták, hogy hazaviszik a még mindig eszméletlen sértettet, akit feltettek egy kézikocsira és kitolták az üzemből oly módon, hogy az I.r. és II.r. vádlott tolták ténylegesen haza, társaik nem tartottak velük. A II.r. vádlott a sértett feleségének annyit mondott, hogy a férje sok alkoholt ivott és kiütötte magát. Miután a sértett továbbra sem tért magához a felesége hívta a mentőszolgálatot. A sértett 2018. január 26. napján elhunyt, halálát koponyasérülések okozták. Életének megmentését az időben érkező orvosi segítség sem garantálta volna.

Az ügyészség azt rója a II.r., III. és IV.r vádlottak terhére, hogy annak ellenére nem hívtak hozzá orvosi segítséget, hogy tudták nyilvánvalóan erre szorulna. Ezért őket segítségnyújtás elmulasztásával vádolják.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A tárgyaláson várhatóan a perbeszédekre kerül sor.

Eljáró bíróság: