dr. R. Zs. és társa

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 29., hétfő 14.30
Ügy tárgya: 
foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.155/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint a 60 éves II. r. vádlott saját háztartásában nevelte Lajosmizsén a fia kislányát. 2015. szeptember 9-én a II. r. vádlott fia egy 9 cm pengehosszúságú késsel, több alkalommal megszúrta a 1,5 éves kislányát, majd öngyilkossági szándékkal magát is több alkalommal mellkason szúrta. A Kecskeméti Törvényszék e miatt a férfit emberölés bűntettének kísérlete miatt – nem jogerősen – 13 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

A II. r. vádlott másik fia, illetve egy szomszéd értesítette a mentőket, valamint a rendőröket is. A kiérkező hatóságok előtt a II. r. vádlott letagadta azt, hogy a fián kívül a 1,5 éves unokája is megsérült volna, ezért a mentők csak a férfit vitték el rendőri kísérettel a helyszínről.

A II. r. vádlott 9 óra 30 perc és 10 óra közötti időben lányával együtt elvitte a 60 éves I. r. vádlott gyermekorvosi rendelőjébe a gyermeket. A II. r. vádlott a gyermek sérüléseinek okaként azt jelölte meg, hogy a kislány üvegbe esett, amely megkarcolta a mellkasát. Az I. r. vádlott megvizsgálta a gyermeket, és a felszínesnek értékelt sebeit lefertőtlenítette, valamint fedőkötéssel látta el. Az I. r. vádlott által végzett orvosi vizsgálat nem felelt meg a szakmai előírásoknak, az orvosi dokumentációt nem megfelelően készítette el, nem értékelte kellőképpen a beteg állapotát, valamint nem győződött meg a beteg sérüléseinek szúrt jellegéről sem. Továbbá elmulasztotta annak tisztázását is, hogy a gyermek életveszélyben van-e.

A II. r. vádlott az orvosi vizsgálatot követően hazavitte és lefektette aludni a sértettet. Miután a gyermek hányni kezdett 14 óra 45 perc körüli időben a II. r. vádlott értesítette a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak rajta végre.

A gyermek a szúrások következtében nagy vérveszteséggel járó, életveszélyesek sérüléseket szenvedett el, amely esetén a halálos eredmény csak a késői szakszerű orvosi ellátás miatt nem következett be. A gyermek szakszerű orvosi ellátását, mind I., mind II. r. vádlott magatartásával késleltette, ezzel növelve a halálos eredmény bekövetkezésének kockázatát, valamint a sértettnél nagymértékű állapotromlást idéztek elő.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az eljárás iratismertetéssel és perbeszédekkel folytatódik.

Eljáró bíróság: