M. T. I.

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 27., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
embercsempészés bűntette
Ügyszám: 
B.45/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
II. em. 229.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint a 39 éves férfi az ún. Parndorfi- ügy miatt hírhedtté vált bűnszervezet tagjaként 2015 júliusa és augusztusa között Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező harmadik országbeli állampolgárnak segített Nyugat-Európába jutni. (A Parndorfi-ügyben 2015. augusztus 26. napján 71 ember – köztük 8 nő és 4 gyermek – vesztette életét egy zárt rakterű hűtőkamionban Magyarországról Németországba történő szállításuk során.)

A jelen ügy 39 éves bolgár vádlottja legalább 1.000 euró fizetségért az embercsempészéshez sofőröket toborzott, míg két alkalommal a rendőri jelenlét figyelésével előfutóként is biztosította a járműveket. A bűnszervezetbe legalább 6 személyt szervezett be, köztük a Parndorfi-ügy IV. r. vádlottját, aki a hűtőkamiont vezette és a III. r. vádlottját is, aki előfutóként biztosította a járművet.

A vádlott 2015. július 16. napján részt vett 18 személy Nyugat-Európába történő szállításában, úgy, hogy a bűncselekmény elkövetése során telefonon tartotta a kapcsolatot a sofőrrel. Az osztrák hatóság tagjai azonban ellenőrzés alá vonták a járművet és elfogták a sofőrt és a csempészett személyeket is.

A bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 19. napján 24 harmadik országbeli állampolgárt kíséreltek meg Magyarországról Németországba szállítani. A vádlott előfutóként biztosította a személyszállításra alkalmatlan járművet, azonban a német rendőrök elfogták a sofőrt és a csempészett személyeket is.

A vádlott előfutóként 2015. augusztus 22. napján közreműködött további 40 személy Németországba történő csempészésében is.

A vádlottal szemben az ügyészség fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság előkészítő ülést tart.

Eljáró bíróság: