K. T.

Tárgyalás időpontja: 
2018. június 5., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
csalás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.1061/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 101.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint egy kecskeméti 45 éves tanár 2016 tavaszán hat napos franciaországi kirándulást szervezett, amelyen a diákokon kívül ún. külsősök is részt vehettek. A vádlott úgy hirdette meg a 2016. október 31. és 2016. november 5. napja közöttre tervezett utazást, hogy a 45.000.-Ft összegű részvételi díj magában foglalja az útiköltséget, a szállást, a félpanziós ellátást, a belépőjegyeket és sétahajókázást is. A vádlott a kedvező árat az utazásszervezés során szerzett kapcsolataival, az előfoglalási, valamint a diákcsoportos kedvezményekkel magyarázta. A kirándulásra 213 fő jelentkezett, akik a vádlottnál személyesen, vagy a bankszámlájára befizették a az összesen 9.171.000.- Ft összegű részvételi díjat, továbbá többek a csoportos biztosítás díját – összesen 256.000.-Ft összeget – is a vádlottnak teljesítették.

A tanár 2016. október 5. napján tartott tájékoztatón a jelentkezőknek valótlanul azt állította, hogy a szállást és a buszokat lefoglalta, azonban a vádlott azok foglalása és kifizetése iránt nem intézkedett és ez nem is állt szándékában. A vádlott az utazás megelőző napon e-mail útján lemondta a kirándulást arra hivatkozva, hogy a jelentkezők egy részétől nem kapta meg a szükséges adatlapjukat, emiatt a diákcsoportos kedvezménytől várhatóan elesnének, így a kirándulás költségei jelentősen megnőnének. A valós indok azonban az volt, hogy a vádlott az utazás alapvető feltételeiről nem gondoskodott, szállást, közlekedési eszközöket nem foglalt.

A jelentkezők másnap kérdőre vonták a tanárt, hogy bizonylatokkal, illetve számlákkal igazolja a foglalásokat, amelyre a vádlott később e-mail útján hamisított tranzakciós bizonylatokat küldött a sértettek részére. A vádlott ezt követően folyamatosan azzal hitegette a jelentkezőket, hogy a részvételi díjakat maradéktalanul visszafizeti a részükre, azonban ez két résztvevőn kívül azóta sem történt meg.

Az ügyészség a vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Megjegyzés: Az eljárás vádismertetéssel, a vádlott és tanúk kihallgatásával kezdődik.

2018. június 7. napján tanúk kihallgatására, iratok ismertetésére és várhatóan a perbeszédekre kerül sor. A bizonyítási eljárás függvényében ítélethirdetés is lehetséges.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az eljárás vádismertetéssel, a vádlott és tanúk kihallgatásával kezdődik.

2018. június 7. napján tanúk kihallgatására, iratok ismertetésére és várhatóan a perbeszédekre kerül sor. A bizonyítási eljárás függvényében ítélethirdetés is lehetséges.

Eljáró bíróság: