Folytatódik a „parndorfi ügy” tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 14., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
emberölés, embercsempészés, életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Okiratok ismertetésével folytatódik annak a 11 vádlottnak a tárgyalása, akiket bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével, illetve -négyüket- különös kegyetlenséggel több ember – részben 14. életévét be nem töltött személy – sérelmére elkövetett emberöléssel vádol az ügyészség.

A vádlottak közül 10-en letartóztatásban vannak, míg egy személy jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik.

A vádlottak közül 10-en bolgár – egyikük egyúttal libanoni is, egy pedig afgán állampolgárságú.

A vádirat 26 vádpontot tartalmaz, melyek közül az egyik a 71 ember halálát okozó úgynevezett „parndorfi eset”.

A vádirat lényege szerint a vádlottak 2015 júniusa és augusztusa közötti időben  elsősorban Afganisztánból, Szíriából, Irakból és egyéb harmadik országnak minősülő államból érkező migránsok haladását biztosították Törökországon, Görögországon, Szerbián és Magyarországon keresztül – anyagi szolgáltatásért. Az embercsempészés szervezett keretek között folyt, vezetője az I. rendű vádlott. Ő biztosította a szállítások anyagi fedezetét, illetve meghatározta a szállítandó migránsok számát, beszállítás helyét, szállítás végcélját és kijelölte az ehhez szükséges járműveket is. Ebbe a másodrendű vádlott is bekapcsolódott. A vádlottak az embercsempészésből származó bevételt szétosztották egymás között.

A parndorfi ügy a vádirat 25. pontjában szerepel. Ennek elkövetésével az ügyészség az I., a II. a III. és a IV. rendű vádlottakat vádolja. A tényállás lényege szerint a 71 sértettet a III. és IV. rendű vádlottak Mórahalom térségében vették fel egy kamionba, ahol a raktérben húzódtak meg. 59 férfi, 8 nő, valamint 4 gyermek migráns zsúfolódott be ily módon a gépjárműbe, melyet a IV. rendű vádlott vezetett. A kamionba beszállított migránsoknak a IV. rendű vádlott vizet adott, a majd a rakteret bezárta és elindult az ország belsejébe. A társai a beszállítási hely környékén figyelték a rendőri jelenlétet, illetve biztosították a jármű haladását. A tehergépkocsi rakfelülete 16,26 négyzetméter volt, szellőzése és a levegőcsere nem volt biztosítva. Ülőhelyeket és kapaszkodókat nem alakítottak ki. A 71 sértett a hely szűkössége, a zsúfoltság okozta mozgásképtelenség, a levegő hiánya, valamint a túlmelegedés és kiszáradás folytán röviddel az indulást követően elhunyt. Halálukat megelőzően folyamatosan dörömböltek és kiabáltak,  azonban a IV. rendű vádlott – társaival egyeztetve – a raktér ajtaját nem nyitotta ki. Amikor az üzemanyag fogytán volt, a IV. rendű vádlott a gépjárművet Parndorf közelében hátrahagyta.

A vádirat 26. pontja azt tartalmazza, hogy a VII.r. vádlott 2015. augusztus 27. napján egy járműbe 67 migráns vett fel (segítői az I.r., a II.r., az V.r. és a VI.r. vádlottak), akik 22,83 köbméteres területen zsúfolódtak össze, többen eszméletüket is vesztették. Ezen személyeknek sikerült kirúgniuk a raktér ajtaját.

A Főügyészség a vádlottakkal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza.

A vádirat 8 tanú, és 4 szakértő megidézését indítványozza, valamint több mint 200 tanú vallomásának az ismertetését.

A tárgyaláson pastu, bolgár, arab és német tolmácsoknak is részt kellett venni (ez tolmács fülkék segítségével oldható meg).

Az eddig felmerült bűnügyi költség meghaladja a 100 millió forintot.

Időpontok: 2017. szeptember 14., 18., 20. és 22. 8-30 óra

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: