Folytatódik az uzsora-bűncselekménnyel vádoltak büntetőügye

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 7., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
uzsora-bűncselekmény bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 133.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint az ügy III. r. vádlottjának sürgősen 500.000,- forint készpénzre volt szüksége. Az I. és a II. r. vádlottak hajlandóak voltak kölcsönt adni, de arra fedezetet kértek – a III.r. vádlott ingatlanát – kérték.

Ezt követően a vádlottak megjelentek egy ügyvédnél, ahol a III. r. vádlott elé egy előre elkészített adásvételi szerződést tettek, amely szerint a II. r. vádlott 3.000.000,- forint vételárért megvásárolja a fenti ingatlant. Ezen alkalommal a szerződésben foglaltakkal ellentétesen a III. r. vádlott nem 2.500.000,- forintot vett át az I. és II. r. vádlottaktól, hanem 500.000,- forintot, és az ingatlan értékesítése egyáltalán nem állt szándékában.

Az I. és II. r. vádlottak csak a szerződés aláírása esetén voltak hajlandóak átadni a III. r. vádlott részére a kölcsönkért 500.000,- forintot, amellyel kapcsolatban már korábban közölték vele, hogy annak kamata a visszafizetésig 1.000.000,- forint havonta.

A III. r. vádlott a szerződést aláírta. Amikor 2 hónap után a kölcsön egy részét vissza akarta adni, az I. r. vádlott azt nem fogadta el, hanem 2.500.000,- forint visszafizetését követelte.

Az elkészült valótlan tartalmú szerződést a vádlottak az okiratszerkesztő ügyvéd útján jóváhagyásra benyújtották a jegyzőhöz, amelynek célja a tulajdonos-változás bejegyzése volt, amivel a közhiteles nyilvántartásba valótlan adat került volna.

 

Az ügyészség az I. r. vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltást, a II. r. vádlott vonatkozásában felfüggesztett szabadságvesztést, a III. r. vádlott tekintetében pedig próbára bocsátást indítványozott.

A tárgyalás a II. és a III. rendű vádlott és tanúk kihallgatásával folytatódik.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: