Első tárgyalási nap a Parndorfi ügyben

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 21., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Első tárgyalási nap a Parndorfi ügyben
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A mai napon 8 óra 30 perckor a magyar és nemzetközi sajtó kiemelt érdeklődése mellett kezdődött meg az ún. Parndorfi ügy tárgyalása a Kecskeméti Törvényszék dísztermében.

Az eljáró ügyész, dr. Schmidt Gábor a délelőtt folyamán bolgár, pastu és arab tolmácsok közreműködésével ismertette a 88 oldalas vádirat 26 vádpontját, amelyek közül csak egy a 71 migráns halálával végződő. E vádpont szerinti cselekmény elkövetésével az ügyészség I-IV. rendű vádlottakat vádolja, így esetükben indítványozta a legsúlyosabb, életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását.

A vádirat szerint a 11 vádlott mindegyike, akik közül egy jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik egy embercsempészésre szakosodott hierarchizált nemzetközi bűnszervezet tagjai voltak. A szervezeten belül mindenki pontosan meghatározott feladatot látott el, amelynek eredményeként 2015. júniusától 2015. augusztus 27-ig napi rendszerességgel szállítottak migránsokat Magyarországról Nyugat-Európába. Augusztus végére akár napi több száz fő szállítását intézték oly módon, hogy az illegális bevándorlóknak a legtöbb esetben jelentős testi-lelki gyötrelmet okoztak.

A legsúlyosabb vádpontban érintett I-IV. r. vádlottakat a hatóságok 2015. augusztus 27-29-e között vették őrizetbe, miután felfedezték az osztrák autópálya szélén hagyott hűtőkamiont a 71 áldozattal.

A tárgyalás holnap az I. és II. r. vádlottak kihallgatásával folytatódik.

Kecskemét, 2017. június 21.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: