Kezdődik az uzsora-bűncselekménnyel vádoltak büntetőügye

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 25., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
uzsora-bűncselekmény bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 133.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati lényege szerint a III. rendű vádlottnak sürgősen 500.000,- forint készpénzre volt szüksége. I. és II. rendű vádlottak hajlandóak voltak kölcsönadni, de arra fedezetet kértek. Fedezetként a III. rendű vádlott ingatlanát fogadták el.

Ezt követően a vádlottak megjelentek egy ügyvédnél, ahol III. rendű vádlott elé egy előre elkészített adásvételi szerződést tettek, amely szerint a II. rendű vádlott 3.000.000,- forint vételárért megvásárolja a fenti ingatlant. Ezen alkalommal a szerződésben foglaltakkal ellentétesen III. rendű vádlott nem 2.500.000,- forintot vett át I. és II. rendű vádlottaktól, hanem 500.000,- forintot, és az ingatlan értékesítése egyáltalán nem állt szándékában.

I. és II. rendű vádlottak csak a szerződés aláírása esetén voltak hajlandóak átadni III. rendű vádlott részére a kölcsönkért 500.000,- forintot, amellyel kapcsolatban már korábban közölték vele, hogy annak kamata a visszafizetésig 1.000.000,- forint havonta.

A III. rendű vádlott a szerződést aláírta. Amikor 2 hónap után a kölcsön egy részét vissza akarta adni, az I. rendű vádlott azt nem fogadta el, hanem 2.500.000,- forint visszafizetését követelte.

Az elkészült valótlan tartalmú szerződést a vádlottak az okiratszerkesztő ügyvéd útján jóváhagyásra benyújtották a jegyzőhöz, amelynek célja a tulajdonos-változás bejegyzése volt, amivel a közhiteles nyilvántartásba valótlan adat került volna.

Az ügyészség I. rendű vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás, II. rendű vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztés, III. rendű vádlott esetében próbára bocsátás kiszabását indítványozta.

A tárgyalás a vádlottak kihallgatásával, és tanúkihallgatással kezdődik.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: