Másodfokú eljárás a 8 évre ítélt rabló ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 20., csütörtök 14.30
Ügy tárgya: 
rablás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt.12.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlottat -37 éves román állampolgár – a Kecskeméti Járásbíróság a 2016. november 10. napján kelt ítéletével rablás, magánlaksértés és lopás miatt 8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra, valamint Magyarország területéről 5 év kiutasításra ítélte.

A megállapított tényállás lényege szerint a Magyarországon és Romániában is többszörösen büntetett előéletű vádlott 2013 első felében idényjellegű alkalmi munkák elvégzése végett tartózkodott Magyarországon.

2013. május 24-én, éjjel 22 óra 30 perc és 23:00 óra között azzal a céllal, hogy a sértett pénzét megszerezze, bement a tartózkodási helyéhez közeli bekerítetlen tanyára, ahol az akkor 77 éves sértett egyedül élt.

A vádlott a tanya udvarán a kezébe vett egy 1 méter hosszúságú, 3 cm átmérőjű rozsdás vascsövet, a száját és az orrát egy sötét színű sállal eltakarta és egy kisméretű, led-es világítású öngyújtóval világítva a kulccsal be nem zárt bejárati ajtón keresztül bement a házba.

A már ágyban fekvő, rádiót hallgató sértett észlelte, hogy az udvaron ugatnak a kutyák, ezért a szobából – mivel a tanyára nem volt villamosáram bekötve – egy világító elemlámpával a kezében kiment a lakás előterébe, ahol összetalálkozott a vádlottal, aki azt követelte a sértettől, hogy adja át az összes pénzét, majd kilátásba helyezte, hogy ha a sértett nem adja oda a pénzét, akkor meg fog halni, megfojtja, elvágja a torkát.

A vádlott letette a kezéből a vascsövet, és egyik kezével megragadta a sértett torkát, a másikkal pedig a sértett száját próbálta befogni, aki ennek igyekezett ellenállni, ezért dulakodás alakult ki a vádlott és a sértett között, melynek során a vádlott felszólította a sértettet, hogy ne kiabáljon, különben „meg fog dögleni”.

A dulakodás során a vádlott többször belekarmolt a sértett arcába, a sértett pedig többször lehúzta a vádlott arcáról a sálat, miközben mindketten elejtették a kezükből az elemlámpát.

A dulakodás során a vádlott és a sértett bejutottak a konyhahelyiségbe. A sértett itt az erőszak és a fenyegetés hatására elárulta a vádlottnak, hogy a pénze a konyhaasztalon lévő pénztárcában van. A vádlott ekkor a pénztárcából kivette a sértett 68.000- forint papírpénzét és a 2.000- forint összegű aprópénzét, és a pénzösszegeket eltette a kabátja zsebébe, valamint kivette a sértett táskájából a sértett ismeretlen márkájú, orosz gyártmányú, aranyozott katonai karóráját, melynek értéke 60.000- forint volt.

Ezt követően a vádlott, mivel kevesellte a megszerzett pénzt, az asztalról a kezébe vett egy nagyméretű konyhakést és a sértett háta mögé lépett, a kést ekkor elölről a sértett nyakához tette, és közölte, hogy megöli, ha a többi pénzt nem adja át. A sértett ekkor is többször kifordult a vádlott fogásából, a vádlott azonban ismét megfogta és a torkához ragadta a kést, valamint ismét megfenyegette, hogy megöli, ha kiabálni mer. Amikor a dulakodás során a vádlott és a sértett kijutott az előtérbe, a vádlott elengedte a sértettet, és az 1.500- forint értékű késsel a kezében eltávozott a helyszínről.

A sértett, miután úgy vélte, hogy a vádlott eltávozott a tanyájáról, nem sokkal 23 órát követően átment a szomszédjához,hogy segítséget kérjen.

A sértett – a vádlott általi bántalmazás során 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott az értékei eltulajdonításával a sértettnek 131.500- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A sértett az eljárás során elhunyt.

Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbeztek a Kecskeméti Törvényszékhez.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: