Folytatódik a veszélyes hulladék szétlocsolásával kapcsolatos büntetőügy

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 10., hétfő 13.30
Ügy tárgya: 
veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott képviseletre jogosult tagja annak a Kft.-nek, amely bejegyzett tevékenységi köre többek között nem veszélyes hulladék gyűjtése, szennyvíz gyűjtése és kezelése, veszélyes hulladék gyűjtése, és veszélyes és nem veszélyes hulladék kezelése és ártalmatlanítása, hulladék újrahasznosítása, szennyeződésmentesítés és egyéb hulladék kezelés.

A Kft. által végzett gyártási technika során keletkező nátrium-hidroxidot tartalmazó mosófolyadékot egy műanyag tartályban gyűjtötte össze, majd annak tartalmát egy műanyag csövön keresztül a környező erdőterületre locsolták szét. A bekövetkezett talajszennyezés a környezeti elemek károsodását okozta.

A vádlott által irányított, a Kft. fióktelepén végzett tevékenységből eredő nátrium-hidroxidot tartalmazó mosófolyadék veszélyes hulladéknak minősül, amelynek tárolására, szállítására, ártalmatlanítására a Kft. engedéllyel nem rendelkezett. A vádlott nem gondoskodott a gyártás során keletkezett veszélyes hulladéknak az arra jogosult részére történő átadásáról sem. A Kft. a fióktelepen végzett tevékenységhez hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkezett.

Az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Ítélethirdetés várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: