Kezdődik a 60 milliós csalással vádoltak tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 7., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
különösen nagy kárt okozó csalás bűntett kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint az I. rendű vádlott, valamint a sértett személyes ismertsége 2014. évet megelőzően is hosszabb időre tekint vissza. Az I. rendű vádlott személyes találkozók alkalmával a sértett jó anyagi hátterét, üzleti kapcsolatait felmérte, és magáról a sértett képzetében szándékoltan tehetős, befolyásos ember benyomását alakította ki.

Az I. rendű vádlott több alkalommal kért sikertelenül segítséget a sértettől, valamint egy alkalommal készpénzt is átadott a sértettnek megőrzésre azért, hogy jó vagyoni hátterét ezzel is megjelenítse.

Ezt követően a vádlottak megállapodtak abban, hogy a sértettet jogtalan haszonszerzési célzattal egy valótlan üzleti lehetőségről tájékoztatják, tőle pedig nem létező üzlet megvalósítására nagy összegű készpénzt vesznek majd át, amelyet a későbbiekben eltulajdonítanak. Többször találkoztak a sértettel, ennek során az I. rendű vádlott a II. rendű vádlottat mint „régi barátját” mutatta be a sértettnek.

A nem létező üzleti lehetőség értelmében alkalom nyílt egy dohánygyártó cég részére csomagolóanyag beszállítására, amely szállítmányonként több tízmilliós haszon lehetőségét is magában hordozná.

A sértett bízva a vádlottak által előadott, valójában azonban nem létező üzlet teljesedésében 30.000.000 forint összegű készpénzt adott át a vádlottak részére. A vádlottak később a sértettől – szintén nem létező üzletbe történő befektetés ürügyén – újabb 30.000.000 forint összegű készpénz átadását kérték, ellenkező esetben pedig kilátásba helyezték az általa korábban rendelkezésükre bocsátott pénzeszköz elvesztését is.

A sértett a pénzösszeg átadását megtagadta, és több alkalommal felszólította a vádlottakat a részükre átadott 30.000.000 forint visszafizetésére, azonban ennek a vádlottak utóbb nem tettek eleget.

Az ügyészség az I. rendű vádlott esetében börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, a II. rendű vádlott esetében fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A tárgyalás a vádlottak meghallgatásával és tanúk kihallgatásával kezdődik. Ítélethirdetés nem várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: