Folytatódik az édesanyja megölésével vádolt hercegszántó férfi tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 16., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 25.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlott (31 éves férfi) évek óta édesanyjával (az ügy sértettje) élt együtt Budapesten, Győrben, Baján, a vádbeli időben pedig Hercegszántón, egy családi házban. A viselkedése 2011-ben egyre agresszívebbé vált, belső hangokat hallott, emiatt 2012 tavasza óta pszichiátriai kezelés alatt állt. Együttélésük során a vádlott és az édesanyja között komolyabb viták nem voltak, bár a férfi időnként anyját hibáztatta amiatt, hogy Budapestről elköltöztek. Anyagi helyzetük javítása érdekében a sértett 2014 őszén egy hónapig Németországban dolgozott, majd decemberben két hétig tanfolyami képzés miatt Budapesten tartózkodott. Ezalatt fia Hercegszántón maradt, biztonsági őrként dolgozott.

2014. december 17-én utazott vissza a sértett Hercegszántóra, ahol észlelte, hogy a vádlott pszichés állapota romlott, amit az egy utcában lakó rokonainak is elpanaszolt.

2014. december 21-én a vádlott és a sértett otthon voltak, amikor a délutáni órákban – pontosabban meg nem határozható okból – vita alakult ki közöttük. Ennek során a vádlott a konyhában jobb öklével 4-5 alkalommal arcon ütötte édesanyját, aki ennek hatására térdre esett. Ekkor a vádlott az előzőleg magához vett és bal kezében fogott fanyelű, 16,5 cm pengehosszúságú konyhakéssel édesanyjára támadt, mellkasán, hátán, bal karján és kezén összesen 25 darab szúrást ejtett, melyekből 9 szúrás a szívtájékot érte. A sértett a szúrások elszenvedése után a padlóra esett és további életjeleket nem mutatott, ezután azonban a vádlott a kezében lévő késsel még a sértett arcát is megcsonkította.

A vádlott cselekményét az átlagosat lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel, brutalitással követte el.

A vádlott a holttestet megkísérelte a belső szobába húzva az ágy alá rejteni. Röviddel ezután mobiltelefonjáról felhívta a 107-es segélykérő számot, majd közölte a diszpécserrel, hogy téves a hívás és letette a telefont. Ezután édesanyja holttestével a lakásban maradt, a rokonok hívásait nem fogadta, később pedig azt közölte velük, hogy alszik az édesanyja. Végül egy aggódó rokon értesítette a rendőrséget és a helyszínen megjelenő rendőrök másnap reggel felfedezték a sértett holttestét, a vádlottat pedig előállították.

A vádlottat 2014 májusában rongálás bűntette és más bűncselekmények miatt egy évre próbára bocsátotta a bíróság.

A vádlott jelenleg előzetes letartóztatásban van, vele szemben a korábbi próbára bocsátás megszüntetésével egyidejűleg, halmazati büntetésül fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a főügyészség.

Ítélethirdetés várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: