Kezdődik a bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésével vádolt vádlottak büntetőpere

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 27., hétfő 08.00
Ügy tárgya: 
embercsempészés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Bajai Járásbíróság
Tárgyaló: 
Fszt. 1.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint III. r. és IV. r. vádlottak kapcsolatba kerültek Szerbiában élő embercsempészekkel, akikkel együttműködést alakítottak ki az ún. zöld határon érkező, a belépésre és a Magyarországról történő továbbutazásra engedéllyel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgároknak

Magyarországra, majd Ausztriába történő szállításának megszervezésére. A szervezeten belül mindenkinek meg volt a sasát feladata: volt, aki az illegálisan Magyarországra érkezett migránsok Ausztriába történő szállítását végezte, az ehhez szükséges kisbusz bérlést, a szinte minden alkalommal váltogatott mobiltelefon és SIM kártya beszerzést intézte, volt aki a kísérő járműben utazva előre jelezte a szállítás útvonalán az esetleges hatósági jelenlétet, a feltűnés elkerülése érdekében kísérésre használt gépkocsik forgalmi rendszámát rendszeresen lecserélte. Több vádlott az államhatár közvetlen közelében lakott, így jól ismerték a környéket, továbbá módjukban állt a határőrizeti szervek járőrözésének rendszeres megfigyelése, így a zöldhatáron keresztül Magyarországra érkező illegális migránsoknak az államhatár közeléből az 55. számú főút előre meghatározott pontjára juttatása.

A vádlottak tudatában voltak annak, hogy a cselekmények végrehajtása idején egy legalább három, de inkább több személyből álló, hosszabb időre szervezett és összehangoltan működő csoport részeiként tevékenykednek. Mindannyian átlátták, hogy az illegális migránsok határokon át történő mozgatása feltételezi Szerbiában élő más embercsempészek tevékenységét is, illetve tudtak arról, hogy saját cselekményük más cselekményéhez kapcsolódik.

2017. február 27., 28., március 1. 8:00

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: