Kezdődik a sértettet valótlan vallomás megtételére kényszerítő szolnoki vádlottak büntetőügye

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 18., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
kényszerítés hatósági eljárásban bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 101.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda a sértettet 2013. február 13. napjára tanúként idézte meg az alapügyben. Miután a 38 éves I. rendű vádlott erről tudomást szerzett, a sértettet több alkalommal megfenyegette, miszerint felakasztja, kitapossa a belét, élve elássa, meggyilkolja, ha elmondja az igazságot és börtönbe kerül, valamint tettleg is bántalmazta a sértettet. Az I. rendű vádlott konkrétan meghatározta azt, hogy a sértett milyen tartalmú hamis tanúvallomást tegyen.

A 67 éves II. rendű vádlott az eseményeknek szemtanúja volt, tudomással bírt arról, hogy az I. rendű vádlott arra akarta kényszeríteni a sértettet, hogy hamis tartalmú vallomást tegyen, valamint maga is többször megfenyegette, és egy alkalommal meg is pofozta a sértettet.

Az I. rendű vádlott 2013. április 6. napján megbízta a tanú képviselőjeként eljáró ügyvédként a 45 éves III. rendű vádlottat. A meghatalmazást a sértett mint meghatalmazó írta alá. A III. rendű vádlott tudott arról, hogy a sértett a kihallgatás során valótlan, az I. rendű vádlottra nézve kedvező tartalmú vallomást fog tenni, azonban a sértett fenyegetettségéről nem volt tudomása.

A sértett a 2013. április 8. napján tett vallomása alkalmával a feltett kérdésre kitérő, vagy az I. rendű vádlott által elmondott, a III. rendű vádlott által megerősített válaszokat adta, ezáltal az ügy lényegére vonatkozóan tett valótlan tartalmú vallomást.

Az ügyészség az I. rendű vádlottal szemben fegyház végrehajtási fokozatú szabadságvesztés büntetés, valamint közügyektől eltiltás; II. rendű vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztés büntetés; III. rendű vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztés büntetés, valamint az ügyvédi hivatás gyakorlásától eltiltás kiszabására tett indítványt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: