Kezdődik a vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolt férfi büntetőpere

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 16., szerda 13.30
Ügy tárgya: 
vesztegetés elfogadásának bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 101.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott 2012. április 1. napjától autószerelő munkakörben dolgozott közalkalmazottként. Feladata volt egyebek mellett a gépjárművek így a motorkerékpárok javíttatásának, karbantartásával megszervezése, az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátása, kapcsolattartás a munkálatokat elvégző gazdasági társaságokkal.

A vádlott munkavégzése során 2012. évtől kezdve került kapcsolatba a motorkerékpárok javítását és karbantartását végző kft.-vel.

2012. év nyarán a vádlott egy alkalommal, amikor a kft. által korábban elvégzett javításokról kiállított 4-6 számláért ment a társaság telephelyére, az ott dolgozó alkalmazottnak felvetette, hogy jó lenne, ha a számlákon a tényleges javítási költségnél 10%-al magasabb összeget tüntetne fel a kft., amit a megrendelő kifizetne és a különbözetet a vádlottnak átadnák. Az alkalmazott az átadott számlák mindegyike után 10.000,- forintot, minimum 40.000,- forintot átadott készpénzben a vádlottnak.

2014. évben a vádlott a kft. vezetője előtt is több alkalommal utalt arra, hogy lehetne úgy számlázni a javításokat, hogy „mindenki jól járjon”. A kft. vezetője a vádlott kérését határozottan visszautasította.

A vádlott 2014. szeptember 10. napján arra kérte a kft. vezetőjét, hogy magasabb összeg számlázásával pénzt juttasson neki a javításokkal összefüggésben, aki ettől ismét elzárkózott.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, valamint a vádlott bűnügyi költségek megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: