Ítélethirdetés az élettársa megölésével vádolt nő büntetőperében

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 3., csütörtök 13.30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt. 10.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a vádlott személyiségzavarban szenved, 2004. óta rendszeres pszichiátriai kezelés alatt áll. Megfelelő helyzetfelismeréssel, kritikai érzékkel nem rendelkezik, és a vád tárgyává tett cselekményt illetően enyhe fokban korlátozott volt cselekménye következményeinek felismerésében.

Személyiségére jellemző az érzelmi-indulati fékezetlen feszültség, a robbanékonyság és helyzeti determináltság.

A vádlott – miután 2014 februárjában férje meghalt és két kiskorú gyermekét bentlakásos iskolában, illetve óvodában helyezték el – 2014 októberben létesített élettársi közösséget az ügy sértettjével, akivel a vádlott haszonélvezetében lévő bajai családi házban éltek. Az élettársi kapcsolat fokozatosan megromlott, mert a sértett keveset dolgozott, váltogatta munkahelyeit, majd 2015 őszén már egyáltalán nem dolgozott, alkoholistává vált. A vádlott és élettársa között gyakoriak voltak a veszekedések, de tettlegességre soha sem került sor.

A vádlott többször kérte a sértettet, hogy költözzön el tőle, a sértett azonban azt hangoztatta, hogy szereti és – betegsége miatt – félti a vádlottat, ezért nem akar elmenni.

A vádlott annak érdekében, hogy az élettársát alkoholizmusa miatt orvosi ellátásban részesítsék, illetve, hogy az elköltözésre kényszerítsék, szeptember első napjaiban segítséget kért a családvédelmi szolgálattól, a rendőrségtől és a körzeti orvostól is. Azonnali megnyugtató választ nem kapott, de rövid időn belülre előjegyzésbe vették a sértett orvosi ellátását és ingyenes jogi segítséget is ajánlottak a sértett bírósági úton való kiköltöztetésére.

A vádlottat elkeserítette az a tudat, hogy nincs azonnali megoldás a problémájára, ezért azon gondolkodott, hogy álmában meg fogja ölni, le fogja szúrni a sértettet. Mindezt elmesélte barátnőjének, aki erről le akarta beszélni, hivatkozott a vádlott kisgyerekeire, arra, hogy egy életre tönkre teszi magát.

A vádlott azonban nem tudott megszabadulni gondolatától, ezért szeptember első napjaiban többször kérte barátnőjét, hogy aludjon náluk, nehogy elkövesse a gyilkosságot, továbbá megkérte anyósát, hogy a hónap első hétvégéjén a bentlakásos kollégiumból busszal hazaérkező gyerekeit vigye magához.

2015. szeptember 4-én, pénteken délelőtt a vádlott felvette fizetését, de nem ment el dolgozni és Baján sétálva egyre csak azzal foglalkozott, hogy megöli az élettársát. Elhatározta, hogy a nála jóval erősebb férfit előbb leitatja és leüti. Ennek megfelelően vett egy üveg 0,7 literes vodkát, majd a déli órákban hazaérve – békülési szándékot hangoztatva – kérte a sértettet, hogy üljenek ki az udvarra, igyanak. A sértett ennek eleget is tett, a vádlott pedig a konyhában a vodkát naranccsal keverte, úgy vitte ki a sértettnek, maga pedig tiszta narancslevet ivott. Miután a sértett mintegy 6 dl alkoholt elfogyasztott, súlyosan ittas állapotba került és ülve elaludt.

A vádlott ekkor az udvari tűzrakóhelyről felvett egy kisméretű téglát és hátulról az ülő sértett fejére két ütést mért, ettől azonban csak csekély mértékű vérzés indult. A vádlott ekkor a konyhából kihozta a kb. 1 dl alkoholt tartalmazó vodkás üveget és azzal kétszer-háromszor legalább közepes erővel fejbe vágta a sértettet, majd miután az üveg széttörött, a kezében lévő üvegdarabbal, az ütőér átvágása végett, a sértett mögött állva, közepes emberi erőt meghaladó erővel átmetszette a sértett nyakának a jobb oldalát. Látta, hogy erős vérzés indult, de hogy dühét kitöltse, a törött üvegnyakat bal kezébe fogva átvágta a sértett nyakának bal oldalát is, majd a haldokló sértettet székestől feldöntötte.

Az esti órákban – anélkül, hogy a véres ruháját lecserélte volna – felkereste barátnőjét, elmondta a tettét, majd a rendőrségen feladta magát és beismerő vallomást tett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: