Folytatódik a designer drogok kereskedelmével kapcsolatos ügy tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 27., hétfő 13.30
Ügy tárgya: 
új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint az I.r. vádlott 2010. év végétől foglalkozott ún. designer drogok értékesítésével, ezzel összefüggésben olyan anyagokat szerzett meg és értékesített, amelyek tartása, átadása és kereskedelme akkoriban még nem ütközött büntető jogszabályba. 2012. év márciusában költözött Kecskemét területére, ahol jelentősen megnőtt az ilyen anyagok iránti kereslet.

2011. év elejétől 2012. december 14. napjáig két személy részére adott át ellenérték fejében egyebek mellett kristály, biozsálya és biokóla fantázianevű, pentedron, 3-MMC, FMC, 3MMC, AKB48F és PB-22 vegyületeket tartalmazó anyagokat heti rendszerességgel, alkalmanként mintegy 75 gramm mennyiségben továbbértékesítési célzattal, valamint 2012. év elejétől a II.r. vádlottat bízta meg, hogy az új pszichoaktív anyagok elosztását végezze el a végső fogyasztóknak értékesítő dílerek felé.

A Büntető törvénykönyv 2012. március 1. napjától büntetni rendelte az új pszichoaktív anyagok országba történő behozatalát, valamint az azokkal kapcsolatos forgalmazói típusú magatartásokat.

A jogszabályváltozás miatt az I.r. vádlott által megszerzett és továbbadott anyagok forgalmazása is a Büntető törvénykönyvbe ütközött 2012. március 1. napjától. A cselekmény büntethetősége miatt az I.r. vádlottat új pszichoaktív anyaggal ellátó - és a nyomozás során ismeretlenül maradt - személy a Szlovák Köztársaság területére költözött, ezért az I.r. vádlott 2012. áprilisától 2013. április hónapjáig onnan szerezte be nagy mennyiségben, heti rendszerességgel az egyebek mellett pentedront, 3-MMC-t, FMC-t és AM-2201 elnevezésű vegyületeket tartalmazó, kristály, biozsálya és biokóla fantázianevű, por, növényi anyag és tabletta formátumú és 2012. április 3. napjától a Büntető törvénykönyvben szereplő új pszichoaktív anyagnak minősülő szereket oly módon, hogy túlnyomórészt Komárom város területén, illetve esetenként Budapest környéki helyszíneken vette azokat át alkalmanként több kilogrammos kiszerelésben.

2012. áprilisától kialakult a Kecskemét területén új pszichoaktív anyagok forgalmazásával foglalkozó, a város fogyasztóinak jelentős részét ellátó, piramisszerűen működő hálózat, amely az I.r. vádlott által a Szlovák Köztársaságból beszerzett szerek értékesítésével foglalkozott. Az I.r. vádlott a heti rendszerességgel megvásárolt összesen több kilogrammnyi mennyiségű új pszichoaktív anyagot Kecskemét területére szállította, annak jelentős részét átadta a II.r. vádlottnak a egy lépcsőház előtti parkolóban egészen a vádlottak 2013. június 13. napján lezajlott elfogásáig. A II.r. vádlott a 2012. augusztus 18. napjától egyre növekvő mennyiségű új pszichoaktív anyagokat a lakásán, illetve az I.r. vádlott által Kecskemét belvárosában bérelt két garázsban, továbbá a II.r. vádlott által bérelt garázsban tárolta és itt végezte el azok igények szerinti kimérését is.

A II.r. vádlott a fenti lépcsőház előtti parkolóban, a Kecskemét területén bérelt garázsoknál, illetve a vásárlók Kecskemét területén lévő lakóhelyein 2012. áprilisa és 2013. június 13. napja közötti időben pentedront, 3-MMC-t, FMC-t és AM-2201 elnevezésű vegyületeket tartalmazó, kristály, biozsálya és biokóla fantázianevű új pszichoaktív anyagokat értékesített nagyobb mennyiségben és gyakori rendszerességgel mások mellett a IV.r., az V.r., a VI.r., a VII.r., a VIII.r., a IX.r. és a XI.r. vádlottak, valamint a nyomozás során ismeretlenül maradt személyek részére. A IV.r., V.r., VI.r., VII.r., VIII.r., IX.r. és XI.r. vádlottak a II.r. vádlottól kapott új pszichoaktív anyagokat - részben a II.r. vádlottal történő megállapodás és az ő iránymutatása alapján - kisebb adagokba kiporciózva, rendszeres haszonszerzésre törekedve továbbértékesítették a Kecskemét területén élő jelentős számú fogyasztónak.

Az I.r. vádlott nagy mennyiségű új pszichoaktív anyagot értékesített még a III.r. vádlott részére is.

A II.r. vádlott az I.r. vádlottól beszerzett új pszichoaktív anyagokból 2012. augusztusától a mintegy 2 hónappal későbbi nézeteltérésükig heti rendszerességgel alkalmanként 100-100 gramm mennyiségű kristály és biozsálya fantázianevű új pszichoaktív anyagot adott el a X.r. vádlott részére.

A II.r. vádlott az I.r. vádlottól beszerzett új pszichoaktív anyagokból 2012. novemberében 9.000,-Ft-ért értékesített 5 gramm kristály fantázianevű anyagot a XII.r. vádlottnak, valamint 2013. januárjában a XIII.r. vádlott részére 5 gramm biozsálya fantázianevű anyagot 3.500,-Ft-ért azok kecskeméti lakóhelyén.

A II.r. vádlott új pszichoaktív anyagokat értékesített még mások nagy számban más fogyasztóknak is.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: