Perbeszédek és várhatóan ítélethirdetés a – többek között – adócsalással vádolt 27 vádlott ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 2., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
adócsalás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A védői és a vádlotti perbeszédekkel folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken annak a 27 vádlottnak a büntetőügye, akiket a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség -többek között – adócsalás bűntettével vádol 145 oldalas vádiratában.

A vádirat 15 gazdasági társaságot vont büntetőeljárás alá, melyek közül 6 kecskeméti, 4 budapesti, a továbbiak pedig zalaegerszegi, tiszaalpári, szabadszállási, foktői, illetve nagykőrösi székhelyűek.

A vádirati tényállás I. pontjának – melynek 20. alpontja van – lényege szerint az I.r. vádlott 2003-ban úgy határozott, hogy számlagyár létrehozása és működtetése révén tesz szert rendszeres haszonra. E tevékenység lényege az volt, hogy az erre igényt mutató „megrendelők” /gazdálkodó szervezetek/ részére - anyagi ellenszolgáltatás fejében - létező gazdasági társaságok nevében állított vagy állíttatott ki valótlan tartalmú, fiktív számlákat. Ezeket aztán a megrendelők a könyvelésükbe beállították, adóbevallásukat pedig a fiktív számlák figyelembe vételével, valótlan tartalommal készítették el és nyújtották be az adóhatósághoz.

A II/A. vádpont lényege szerint az I.r. vádlott 2004. év elejét megelőzően elhatározta, hogy ÁFÁ-ra elkövetett adócsalások révén tesz szert jogtalan előnyre. Módszerének az volt a lényege, hogy a számlabefogadóként feltüntetett gazdasági társaságok részére a számlákon feltüntetett munkálatok és szolgáltatások ténylegesen elvégzésre, teljesítésre kerültek, a feltüntetett termékek eladása megtörtént. Azt, hogy a munkálatokat, szolgáltatásokat valójában ténylegesen kik végezték el, kik nyújtották, illetve a termékeket kik adták el a számlabefogadóknak, nem lehetett megállapítani. A munkálatok és szolgáltatások elvégzéséről, nyújtásáról illetve a termékek értékesítéséről az egyes gazdasági társaságok nevében a számlákat az I.r. vádlott, vagy az ő felhívására vádlott társai, illetőleg ismeretlen személyek állították ki. A számlabefogadó cégek a számlák ellenértékét minden esetben megfizették a kiállítók felé.

A II/B. vádpont azt tartalmazza, miszerint az I. és a IV.r. vádlottak külföldön /zömmel Németországban/ vásároltak tehergépkocsikat úgy, hogy azok után ÁFÁ-t- nem fizettek, azonban belföldön már az ÁFÁ-val növelt értékben értékesítették ezeket. Annak érdekében, hogy az értékesítésből származó ÁFA megfizetését elkerüljék, valótlan tartalmú ÁFA bevallásokat nyújtottak be.

Az egyes vádpontokban szereplő bűncselekményekkel okozott együttes kár összege több százmillió forint.

A vádlottak közül korábban négyen is előzetes fogvatartásban voltak, jelenleg azonban valamennyien szabadlábon védekezhetnek.

A tárgyalás alakulásának függvényében május 17. napján ítélethirdetésre is sor kerülhet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: