Másodfokú eljárás a magyar gárdás ügyben

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 12., kedd 09.45
Ügy tárgya: 
egyesülési joggal visszaélés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt. 12.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlottakat a Kalocsai Járásbíróság a 2015. május 27. napján kihirdetett ítéletével egyesülési jog megsértésének bűntette miatt fejenként 100.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az ítéleti tényállás lényege szerint az I. r. vádlott a 2009. július 11. napján Budapesten újjászerveződött Új Magyar Gárda Mozgalom vezetője volt, vádlott társa pedig a helyettese. A vádlottak megválasztása több internetes oldalon is megjelent.

A mozgalom az interneten 2013. május 13. napján országos toborzást hirdetett, melynek megfelelően 2013. augusztus 19. napján az Akasztói Stadionban mintegy 100 újoncot avattak fel, akiket a formaruhában megjelent II. r. vádlott köszöntött. A rendezvényen az I. r. vádlott is jelen volt.

A II. r. vádlott 2013. augusztus 15. napján a gárda megalakulásának 6. évfordulója alkalmával köszöntőt mondott 2014. április 27. napján Egerben pedig tiltakozó beszédet az új földtörvény ellen.

Az Új Magyar Gárda Mozgalom bejegyzési kérelmét a Fővárosi Bíróság elutasította. A mozgalmat az I. r. vádlott irányította, akit a II. r. vádlott helyettesített.

Az ítélet ellen az ügyész a pénzbüntetés összegének felemelése, a vádlottak és védőik pedig felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: