Kezdődik az embercsempészéssel vádolt 6 magyar állampolgárságú férfi büntetőügye

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 29., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
embercsempészés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 101.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint 2013. január és február hónapokban Szerbia területén, Szabadka városában ismeretlen kilétű szerb állampolgárságú személyek megszervezték azt, hogy az irányításuk alá tartozó, szerb és magyar állampolgárságú elkövetők egymással együttműködve vagyoni haszonszerzés érdekében biztosítják harmadik országból származó külföldi – szír, török – állampolgárságú, érvényes úti okmányokkal és a határátlépéshez szükséges engedélyekkel nem rendelkező személyeknek azt, hogy meg nem engedett módon átlépjék a szerb-magyar államhatárt, majd engedély nélkül Magyarország területén keresztül Ausztria területére jussanak. A szerb és magyar állampolgárságú elkövetők együttműködése során a migránsok meg nem engedett módon, ismeretlen kilétű szerb személy, vagy személyek, úgynevezett sétáltató segítségével gyalogosan lépték át a szerb-magyar államhatárt az úgynevezett zöldhatáron keresztül, majd Magyarország területéről gépjárművel szállították őket tovább Ausztria irányába. A Magyarország területén történő átszállítás során a migránsokat szállító gépjármű útját úgynevezett felvezető, előfutó gépjárművet vezető személy biztosította, akinek a feladata az volt, hogy az útközben észlelt esetleges rendőri ellenőrzést mobiltelefonon keresztül jelezze a szállító gépjármű sofőrjének, ezzel biztosítva a szállítás sikerét.

A migránsok szállítása érdekében a II.r. vádlott megbízása alapján - aki egyébként a Szerb Köztársaság határőrségében hivatásos rendőrként teljesített szolgálatot - ismeretlen kilétű személy 2012. november 12-én megvásárolt egy gépjárművet és az adásvételi szerződés kitöltése, aláírása során jogosulatlanul felhasználta egy személy adatait. A gépjárművet a II. r. vádlott megbízása alapján a IV. r. vádlott Szegeden egy parkolóban állította le és feladata szerint alkalmanként, a telefonkészülékén kapott jelzés alapján a megbeszélt időpontban egy bevásárlóközpont parkolójába vitte azt annak érdekében, hogy a migránsok szállításával megbízott sofőr vigye tovább a járművet a migránsok szerb-magyar államhatár közelében, Magyarország területén történő felvétele érdekében. A vádlottak e szállító gépjárművet az egymás közötti beszélgetéseik során „Ferrari”-ként, „szekér”-ként, vagy „piros járgány”-ként nevezték meg.

A II. r. vádlott a migránsok szállítása során egy szerb hívószámot használó, ismeretlen kilétű szerb személlyel tartott kapcsolatot annak érdekében, hogy tájékoztassa arról, hogy a migránsokat szállító gépjármű hány fő migránst szállít, megérkezett-e Ausztriába, illetve az e hívószámot használó személytől érdeklődött arról, hogy mikor veheti át a szállítás lebonyolításáért járó anyagi haszon összegét.

Az I. r. vádlott 2011. augusztus 16. napjától az őrizetbe vételének elrendeléséig a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztály Központi Gépkocsizó és Járőrszolgálati Osztály Kutyás Alosztályán teljesített szolgálatot hivatásos rendőrként r. főtörzsőrmesteri rendfokozatban, azt megelőzően a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Mórahalom Határrendészeti Kirendeltségének állományában határrendészként teljesített szolgálatot, így munkájából kifolyóan ismerte meg a II. r. vádlottat, akinek mint megbízható személyt mutatta be IV. r. vádlottat.

A III. r. vádlott korábban, 2008. július 31. napjáig szintén határrendészként teljesített szolgálatot a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományában, ebből kifolyóan jól ismerte I. r. és II. r. vádlottakat.

A vádlottak az együttműködésük során mobiltelefonon tartották egymással a kapcsolatot.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: