Folytatódik az Orgoványon elkövetett rablás tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 7., hétfő 13.00
Ügy tárgya: 
rablás bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló: 
I. emelet 122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott 2013. első felében idényjellegű alkalmi munkák elvégzése végett tartózkodott Magyarországon.

2013. május 24-én 22 óra 30 perc és 23 között azzal a céllal, hogy a sértett pénzét megszerezze, bement a tartózkodási helyéhez közeli körbekerítetlen tanyára, ahol az akkor 77 éves sértett egyedül élt. A vádlott az udvaron kezébe vett egy vas ágylábat, a száját és az orrát egy sötét sállal eltakarta és egy kisméretű, feltehetően led-es világítású öngyújtóval világítva a nyitott bejárati ajtón keresztül bement a házba. A már ágyban fekvő, rádiót hallgató sértett észlelte, hogy az udvaron ugatnak a kutyák, ezért a szobájából egy világító elemlámpával a kezében kiment a lakás előterébe, ahol találkozott a vádlottal, aki követelte a sértettől, hogy adja át az összes pénzét, és kilátásba helyezte, hogy ha nem adja oda a pénzét, meg fog halni, megfojtja, elvágja a torkát.

A vádlott letette a kezéből az ágylábat és egyik kezével megragadta a sértett torkát, a másikkal a sértett száját próbálta befogni, aki ennek igyekezett ellenállni, ezért dulakodás alakult ki a vádlott és a sértett között, melynek során a vádlott felszólította a sértettet, hogy ne kiabáljon, különben „ meg fog dögleni”. A dulakodás során a vádlott többször belekarmolt a sértett arcába, a sértett pedig többször lehúzta a vádlott arcáról a sálat, miközben mindketten elejtették a kezükből az elemlámpát és átkeveredtek a konyhahelyiségbe. A sértett itt az erőszak és a fenyegetés hatására elárulta a vádlottnak, hogy a pénze a konyhaasztalon lévő pénztárcában van. A vádlott ekkor a pénztárcából kivette a sértett 68.000 Ft-nyi papírpénzét és a kb. 2.000 Ft összegű aprópénzét és eltette a kabátja zsebébe, valamint kivette a táskából a sértett ismeretlen márkájú, orosz gyártmányú, aranyozott katonai karóráját, melynek értéke kb. 60.000 Ft volt.

Ezt követően a vádlott, mivel kevesellte a megszerzett pénzt, az asztalról a kezébe vett egy nagyméretű konyhakést és a sértett háta mögé lépett, a kést elölről a sértett nyakához tette és közölte, hogy megöli, ha a többi pénzt nem adja át. A sértett ekkor is többször kifordult a vádlott fogásából, a vádlott azonban ismét megfogta és a torkához rakta a kést, valamint ismét megfenyegette, hogy megöli, ha kiabálni mer. Miután a dulakodás során kikeveredtek az előtérbe, a vádlott elengedte a sértettet és a kb. 1.500 Ft értékű késsel a kezében eltávozott a helyszínről.

A sértett miután úgy vélte, hogy a vádlott eltávozott a tanyájáról, átment a szomszédjához, hogy segítséget kérjen.

A sértett a vádlottól elszenvedett bántalmazás során az orrán 3x3 cm-es hematoma, a jobb arcfélen 3 db, a bal arcfélen 1 db 2-2 cm-es felületes horzsolás, a nyak első felszínén 3 cm-es sávban fojtogatásra utaló lágyrész-zúzódás sérüléseket szenvedett el, amely sérülések büntetőjogi gyógytartama 8 napon belüli.

A vádlott az értékei eltulajdonításával a sértettnek kb. 130.000 Ft kárt okozott, amely nem térült meg. A sértett a nyomozás során ezen összegre polgári jogi igényt jelentett be.

A sértett 2015. március 28-án elhunyt.

Az ügyészség fegyház kiszabását indítványozza az előzetes fogvatartásban lévő vádlottal szemben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: