Folytatódik az életveszélyes sérüléssel végződő katymári büntetőügy tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 17., kedd 15.30
Ügy tárgya: 
testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt. 10.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint 2014. november elején kétséget kizáróan meg nem állapítható okból nézeteltérés alakult ki Katymáron a vádlott és ifj. L. T. sértett családjához, illetve baráti köréhez tartozó személyek között, mely miatt a két csoport tagjai egymást a következő napokban több alkalommal mobiltelefonon, illetve személyesen találkozva is kölcsönösen szidták és fenyegették.

2014. november 11. napján a vádlott napközben nagyobb mennyiségű bort fogyasztott, melytől ittas állapotba került és a lakásán lefeküdt aludni. 18.30. óra előtti időben ébredt fel, amikor élettársától megtudta, hogy a sértett családja részéről újabb telefonos fenyegetés érkezett.

Haragra gerjedve magához vette a konyha falára felakasztott, zsinórral fonott markolatú, két élű, kb. 10 cm pengehosszúságú tőrkést, azt a kabátja külső zsebébe téve kijelentette, hogy véget vet ezeknek a fenyegetőzéseknek. Ingerülten elindult a sértett és családja által lakott házhoz, ahová a tőrkésen kívül egy kb. 9 cm pengehosszúságú, csukott állapotban lévő gyöngyház nyelű bicskát is magával vitt.

Amikor a vádlott megérkezett a sértett családjának házához, benyitott a csukott, de be nem zárt vaskapun keresztül az udvarba, majd elővette a magával hozott tőrkést, melyet leengedett bal kezében, hüvelykujj felőli pengetartásban fogott. Az udvaron szembetalálta magát az oda éppen kilépő sértettel, akit egy váratlan, közepesnél nagyobb erejű, kissé alulról felfelé irányuló mozdulattal hasba szúrt.

A sértett a szúrás elszenvedése után kiabálva kért segítséget a házban tartózkodó családtagjaitól, míg a vádlott igyekezett az udvarról elmenekülni. A házból kijövő felindult hozzátartozók a vádlottat a helyszínen visszatartották és értesítették a rendőrséget és a mentőket.

A sértett a vádlott szúrása következtében az alhas jobb oldalán a hasüreget megnyitó, áthatoló szúrt sérülést szenvedett, melyhez kevés hasűri vérgyülem társult, hasűri szervsérüléssel nem járt. A szúrás a külső és belső ferde hasizmot teljes egészében átmetszette, izomvarratokat kellett alkalmazni.

A sérülés büntetőjogi gyógytartama 8 napon túli, tényleges gyógytartama kb. 3 hét. A hasüreget megnyitó, áthatoló szúrt sérülés önmagában közvetetten életveszélyesnek minősül. Amennyiben a penge teljes egészében a hasüregbe hatol, bélsérülést okozva már közvetlenül életveszélyes lett volna.

A Főügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozza az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben.

Ítélethirdetésre várhatóan nem kerül sor.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: