Kezdődik az emberrablással vádolt csávolyi férfiak büntetőpere

Tárgyalás időpontja: 
2015. október 8., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
emberrablás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt. 10. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlottak közül III.r. és IV.r. vádlottak barátok, alkalmai munkavállalóként és albérlőként az I.r. vádlott csávolyi tanyáján laknak.

Az I.r. vádlott és az ügy sértettje autókereskedelemmel foglalkoznak, főként Olaszországból vásárolnak autókat, mivel I.r. vádlott évekig élt Olaszországban, az olasz nyelvet jól ismeri. Egymásnak részben riválisai és egyaránt egy Mirko keresztnevű olasz állampolgár üzlettársai.

2014. őszén az I.r. vádlott egy Audi gépkocsit akart behozni Olaszországból, melyet a sértett közreműködésével a II.r. vádlottnak értékesítettek volna.

A II.r. vádlott a vételár jelentős részét előre ki is fizette, az autó behozatala azonban elmaradt és a pénzét nem kapta vissza. 2015. januárjában az I.r. vádlott a tartozása fejében egy német rendszámos gépkocsit adott a II.r. vádlottnak, ezzel tartozását kiegyenlítette, a sértett azonban a pénz visszafizetésétől elzárkózott.

Az I.r. vádlott és a sértett viszonya is megromlott, kölcsönösen feljelentéseket tettek egymás ellen. 2014. decemberében a sértett bejelentése alapján az I.r. vádlott felesége ellen is büntetőeljárás indult.

I.r. és II.r. vádlottak ezért arra jutottak, hogy a sértett tulajdonát képező gépkocsit, ha kell erőszakkal is meg fogják szerezni.

2015. február közepén a II.r. vádlott az I.r. vádlott jelenlétében elmondta a III.r. vádlottnak és a IV.r. vádlottnak, hogy autóvásárlás kapcsán a sértett tartozik neki, ezt a személyt „elbeszélgetés” céljából ki kellene vinni a csávolyi tanyára, és ehhez segítségre lenne szüksége. Ha segítenek ebben, akkor a tartozás 20 %-át megkapják.

Az ezt követő napokban a II.r. vádlott felvette a kapcsolatot a sértettel és azt a látszatot keltve, hogy gépkocsit akar vásárolni, találkozót beszélt meg vele.

2015. február 20-án, az esti órákban a II.r. vádlottól szerzett információra utalva az I.r. vádlott felhívta III.r. és IV.r. vádlottakat, hogy készüljenek fel, másnap reggel Bajára viszi majd őket, ahol át kell ülniük a II.r. vádlott autójába és segíteni abban, hogy a II.r. vádlott a sértettet ki tudja vinni a csávolyi tanyára.

A terveknek megfelelően február 21-én 8 óra tájban az I.r. vádlott Bajára szállította a III.r. és IV.r. vádlottakat, ahol II.r. vádlott valamennyiük előtt elmondta, próbakört kér a sértettől, és majd az Attila utcában felveszi a III.r. és IV.r. vádlottakat, akikre azért van szükség, hogy a sértett ne tudjon elmenekülni az autóból, őt csak erőszakkal lehet kivinni a tanyába.

A II.r. vádlott az ezt megelőző napokban telefonon megállapodott a sértettel, hogy megveszi tőle a gépkocsit. Az üzlet megkötése céljából e nap reggelén találkoztak, a II.r. vádlott próbautat kért, majd a sértett figyelmét elterelve a kocsival megállt az előzetesen megbeszélt helyen és az autó hátsó üléseire beugorva III.r. és IV.r. vádlottak hátulról lefogták az anyósülésen ülő sértettet, közölték vele, hogy Csávolyra mennek.

A sértett megijedt és miközben a kocsi hátsó ülésén ülő III.r. és IV.r. vádlottak őt részben a nyakát átkulcsolva, részben a bal karját hátra húzva lefogták, lábával a kormányt rugdalva azt próbálta elérni, hogy a kocsi megálljon és ki tudjon szabadulni. A III.r. és IV.r. vádlottak a sértettet ököllel arcán több ízben megütötték, a jobb kezében lévő telefonját elvették, majd a hátsó ülésre maguk közé húzva két oldalról lefogták. Az ökölcsapások következtében a sértett arca, orra vérzett, a kocsit a II.r. vádlott a sértetti rúgások miatt rángatva vezette, annak letört a visszapillantó tükre, több helyen sérült a karosszériája és alváza.

Miután a csávolyi tanyához értek, az I.r. vádlott egy zoknit és egy női sálat hozott magával azzal, hogy a IV.r. vádlott tömje be a zoknival a sértett száját és kösse azt be. A sértett előbb ellenállt, majd a kilátásba helyezett verésre figyelemmel engedelmeskedett. Ezt követően a III.r. vádlott és a IV.r. vádlott a házba vitték és ott az ágyra dobták a sértettet, majd az I.r. vádlott felhívására bálázózsineggel a sértett kezeit-lábait összekötözték. Az ellenálló, rúgkapáló sértetteta III.r. vádlott könyökkel jelentős vérzést okozva eközben orrba vágta. A sértett jelezte, hogy nem kap levegőt, így a szájáról a kötést levették.

Az I.r. és II.r. vádlottak ekkor bementek a szobába, az I.r. vádlott kezében egy fehér folyadékkal megtöltött injekciós tűt és egy nagy méretű erővágót tartott, közölte a sértettel, hogy két választása van, vagy aláírja a II.r. vádlottnál kitöltésre és aláírásra váró adás-vételi szerződéseket, és elengedi őt, vagy egyesével levágja az ujjait, majd belefecskendezi a halálos dózisú nyugtatót. A sértett felesége időközben telefonon üzenetben közölte, hogy nála megindult a szülés a kórházban, az üzenetet a telefon birtokában az I.r. vádlott olvasta fel. Mindezek hatására a sértett közölte: bármit aláír, csak ne bántsák.

Az I.r. vádlott egy vödör vizet hozatott a IV.r. vádlottal, hogy a sértett a vért le tudja mosni magáról, ezután a sértett kezeit kioldozták és a II.r. vádlott által vitt nyomtatványokat átadva arra kényszerítették, hogy azokat aláírva a gépkocsiját átruházza a II.r. vádlottra.

Az I.r. vádlott egy személygépkocsira vonatkozóan követelte meg annak valótlan írásbeli rögzítését, hogy az adás-vételi szerződés hamis, melyet beismer.

A II.r. vádlott mindezeken túl egy kitöltetlen adás-vételi formanyomtatvány sértett általi aláírását is megkövetelte, vagyis biankó szerződést kért.

Miután az életveszélyes fenyegetés alatt álló sértett az I.r. és II.r. vádlott valamennyi követelését teljesítette, az I.r. vádlott telefonon fotókat készített a sértett szemmel jól látható arcsérüléseiről és azt „miheztartás végett” továbbította az Olaszországban lévő Mirkónak, egyúttal megfenyegette a sértettet, ha rendőrséghez fordul meg fogja találni őt és családját is.

A sértett hallgatást ígért, erre lábairól a kötözést leoldották, visszaadták a telefonját, pénztárcáját és az iratait, az I.r. vádlott pedig Bajára szállította. Útközben egy temetőnél megállva eligazításul kifejtette a sértettnek, ha feljelentést tenne, akkor ő és a családja is oda kerül.

A szabadon bocsátását követően a sértett a kórházba ment orvosi ellátásra és telefon bejelentést tett a rendőrségre.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: