Folytatódik a madarasi nyílvesszős, kardos támadás tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2015. július 7., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt. 27. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint vádlott és sértett, mint falubeliek hosszú évek óta ismerték egymást, közöttük 2013. év során alakult ki baráti viszony. Mindketten italozó életmódot folytattak, alkalmi munkából tartották fenn magukat. 2014. júniusában mindkettőjüket alkalmazták segédmunkásként egy szombathelyi építkezésen, ahol azonban ittas állapotban összeverekedtek, a vádlott lefejelte a sértettet, ezért elküldték őket. A baráti kapcsolat ekkor helyreállt közöttük, az eset kapcsán eljárás sem indult.

A vádbeli időszakban a vádlott szívességi használóként egy ismerőse házában lakott , ahol a tulajdonosnak középkori katonai eszközökből álló gyűjteménye volt. A gyűjtemény kardok, kések, tőrök, pajzsok és sisakok mellett egy íjat is tartalmazott a hozzá való nyílvesszőkkel. A sértett több alkalommal is járt a vádlottnál, melynek során kipróbálták az íjat, azzal a ház udvarán célba lőttek.

2014. június 26. napján a vádlott több helyen végzett Madaras területén alkalmi munkát és a nap folyamán nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott. A vádlott 21.00. óra körüli időben jelent meg a lakása közelében lévő presszóban, ahová rövidesen betért a szintén erősen ittas sértett is. Rövid közös italozást követően a vádlott elhívta magához a sértettet azzal, hogy főzzenek nála bográcsban pörköltet, majd 22.00. óra körüli időben el is indultak 2 liter bort magukhoz véve a vádlott házához.

A ház nyitott veranda részén felkészítették az ételt és meggyújtották a bogrács alatt a tüzet. Ezt követően - kétséget kizáróan meg nem állapítható okból - szóváltás alakult ki a vádlott és a sértett között, mire a vádlott bement a házba, onnan kihozta az íjat, majd azt felhúzva és a bejárati ajtó előtti területről egy 916 mm hosszúságú, 37 gramm tömegű háromszög alakú fémheggyel rendelkező nyílvesszővel a tőle kb. 3-4 méterre álló sértett felső teste irányába lőtt. A vádlott szándékát észlelve a sértett ösztönösen mellkasa elé kapta a jobb karját, így a nyílvessző kb. 1,5 cm mélyen a jobb könyökébe fúródott. A sértett a vesszőt karjából kirántva a házba indult, hogy vérző sérülését ellássa, majd a konyhában trágár szavakkal szidni kezdte az oda előtte már visszatérő vádlottat.

A történtek miatt vita és dulakodás alakult ki közöttük, melynek során össze is fejeltek, majd a feldühödött vádlott az ajtó mellől magához vett egy 1130 mm hosszúságú, 2095 gramm tömegű, rozsdás kétélű kardot és azzal kb. közepes erővel a sértett mellkasa irányába sújtott. A sértett a csapást a bal alkarját maga elé kapva védte ki, melyen a kard erősen vérző, vágott sérülést okozott.

A vádlott a kardot letette, míg a sértett egy rongyot szorított a sebre, azonban rövidesen újra fellángolt vita közöttük, melynek hatására a vádlott magához vett egy 225 mm pengehosszúságú, 238 gramm tömegű bajonett jellegű kevéssé élezett tőrkést, majd a sértettet hátulról átfogva, annak nyakán a dulakodás közben több kisebb erejű metszett sérülést okozott. A sértett a kés pengéjére bal kezével ráfogva próbált védekezni, melynek hatására bal kezének II. és III. ujján is metszett sérüléseket szenvedett.

Végül a vádlott kissé megnyugodva felhagyott a sértett bántalmazásával, átvérzett felső ruházata helyett másikat adott neki, majd a sértett 2014. június 27. napján a hajnali órákban lakására távozott, ahol édesanyja látva fia állapotát azonnal értesítette a mentőszolgálatot.

A sérülések életveszélyes állapotot nem hoztak létre, ugyanakkor a jobb könyökön leírt, 1,5 cm mélységű szúrt sérülés - amelyet a nyílvessző hegye okozott - amennyiben nem a könyököt, hanem a mellkast éri, (a bordaközti izmokon keresztül) mellüregbe hatoló és így traumás légmellet okozó sérülés kialakulására a reális esély fennállt. A fél oldali traumás légmell közvetetten életszeszélyes állapotot jelentett volna, melynek elmaradása a sértett ösztönös védekezésének tudható be.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben a Főügyészség börtön kiszabását indítványozza.

Ítélethirdetés várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: