Ítélethirdetés az elmebetegségben szenvedő lajosmizsei férfi büntetőperében

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 22., szerda 10.30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint – az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló – vádlott kóros elmeállapotú, ezért nem beszámítható. Tartani kell attól, hogy a jövőben erőszakos cselekményt fog elkövetni.

A vádlott fegyvertartási engedéllyel rendelkezik, legutóbb 2013.októberében vett részt ezzel kapcsolatos egészségügyi vizsgálaton, ahol megfelelt. Pszichiátriai kezelés alatt korábban nem állt.

A vádlott 2014. július 20. napján – növénylocsolás céljából – megjelent 76 éves nagyanyja tanyáján, ahol bezárkózott a főépületbe, mert azt hitte, hogy ismeretlen személyek ártani akarnak neki. Ezért elővette mindhárom lőfegyverét, majd agyonlőtt két kutyát, aztán két macskát is. Ezt követően a sértett a kiskonyhába húzódott és telefonált a fiának, hogy segítsen, azonban a vádlott 8-10 méter távolságból két alkalommal őt is meglőtte, majd a földre kerül sértettre további két célzott lövést adott le. A sértett azonnal életét vesztette.

Ezután a vádlott a telefonjáról felhívta a 112-es segélyhívót és bejelentette az emberölést. Az öngyilkosságra készülő vádlottat végül a Terrorelhárítási Központ alkalmazottai tették ártalmatlanná, két célzott lövés leadásával.

Az ügyben április 21. napján ítélethirdetésre is sor kerülhet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: