Másodfokú eljárás az altatóporos rablók ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 14., kedd 12.30
Ügy tárgya: 
rablás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt.12.tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Másodfokon folytatódik a Móricgáton történt „trükkös rablásos” ügy tárgyalása.

Az ügyben első fokon a Kiskunhalasi Járásbíróság 2014. szeptember 15. napján hirdetett ítéletet, melyben az I.r. vádlottat – mint többszörös visszaesőt – 7 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat pedig -mint erőszakos többszörös visszaesőt – 8 év 6 hónap fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte – rablás bűntette miatt.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlottak régóta ismerik egymást, személyesen és telefonon keresztül rendszeres kapcsolatot tartottak.

Az egyik társkereső oldalon a II.r. vádlott 2013. február 13. napján kapcsolatba lépett a sértettel, vele rendszeresen üzenetet váltott, majd annyira a bizalmába férkőzött, hogy a sértett személyes találkozóra hívta.

A vádlottak megegyeztek abban, hogy a találkozót a sértett vagyontárgyainak eltulajdonítására használják fel, evégből porrá tört altatószert vittek magukkal, a II.r. vádlott felvetésének megfelelően.

2013. február 23. napján 10-11 óra közötti időben, az I.r. vádlott által vezetett személygépkocsival a vádlottak Budapestről elutaztak az egyedül élő sértett tanyájára, ahová az I.r. vádlott fogfájására hivatkozva mindketten bementek. Itt az épületet és a berendezését szemrevételezték, majd a sértett kínálását elfogadva, a konyhában kávéztak. A II.r. vádlott – mialatt társa a sértettel beszélgetett - titokban a sértett italába belekeverte a magukkal hozott altatóport, majd a szer hatásának bekövetkeztéig, és a sértett esetleges gyanakvásának eloszlatására, az I.r. vádlott kettesben hagyta a sértettet és a II.r. vádlottat.

Rövid idő múlva a sértett öntudatlan állapotba került, erről 11 óra 14 perckor a II.r. vádlott telefonon értesítette a közelben várakozó I.r. vádlottat, aki visszahajtott a tanyához.

A vádlottak a lakó-, valamint melléképületet közösen átkutatták, a nagyobb forgalmi és használati értékkel bíró vagyontárgyakat - műszaki és informatikai eszközöket, szerszámgépeket, lakásfelszerelési tárgyakat, fagyasztott élelmiszereket, ruhaneműket - a gépkocsijukba pakolták és visszautaztak Budapestre.

A sértett a kora esti órákban eszmélt fel, és észlelve az eltulajdonítást, feljelentést tett.

A vádlottak összesen 804.679.-Ft értékű holmit tulajdonítottak el.

A Főügyészség hosszabb tartamú fegyházbüntetés kiszabása érdekében, a vádlottak és a védők pedig felmentésükért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: