Kezdődik a nagynénjét brutálisan megölő bajai férfi büntetőpere

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 26., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 110. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Kezdődik annak a 64 éves bajai férfinek a büntetőpere, akit nagynénje megölésével vádol az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a vádlott évtizedek óta közeli jó viszonyban volt nagynénjével, az ügy sértettjével. A 87 éves sértett egy bajai családi házban egyedül élt, mozgásában korlátozott volt, ugyanis járóbot nélkül nem tudott közlekedni, ezen túl nagyot hallott.

A kialakult szokás szerint a vádlott naponta a kora reggeli óráktól kora délutánig tartózkodott a sértett házában. A vádlott nyugdíját, pénzét a sértett kezelte, ő gondoskodott a csekkek befizetéséről, gyógyszer íratásról és naponta főzött mindkettejük számára. A vádlott a ház körüli munkákat, a kert ápolását végezte el, szükség esetén bevásárolt. Kettejük kapcsolatában kisebb konfliktus csak akkor volt, ha a vádlottnak ittassága miatt a sértett nem adott pénzt. Ilyenkor a vádlott megharagudott, néhány napig kerülte nagynénjét.

2014. július 14-én a vádlott a kora reggeli órákban italozni kezdett, mire 6 óra 30 perc körül a sértett házához ért már elfogyasztott néhány kis üveges pálinkát, bort vagy sört is, melynek hatását érezte. A házhoz érve kérte nagynénjét, hogy adjon neki pénzt, a sértett azonban – észlelve a vádlott ittasságát - a fejét rázva a pénzadást megtagadta. A vádlott erre a vele szemben álló és a járóbotjára támaszkodó nagynénje kezéből kivette a járóbotot, azzal test-szerte közepes vagy azt meghaladó erővel, ahol érte ütlegelni kezdte a sértettet. Ennek során a járóbot eltörött, a sértett pedig az előszoba kövezetére hanyatt esett. A vádlott ilyen testhelyzetben is tovább bántalmazta, fojtogatta, rugdosta a már vérző és védekezni nem képes sértettet. Végül – tudva azt, hogy a pénze hol van elhelyezve – a sértett ruhájának zsebéből magához vette a kulcsot, azzal kinyitotta a szobai ágyneműtartót és az ott talált pénzzel teli két borítékkal 7 óra körül eltávozott.

A cselekményt követően a vádlott még nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd másnap a borítékokban lévő – részben a nagynénje tulajdonát képező – pénzt visszavitte a sértett házába.

A sértett az eszméletét nem vesztette el, nagy fájdalmat érzett, mozdulni és segítséget kérni nem tudott. Őt 14 óra tájban fia, találta meg, neki a sértett elmondta, hogy a vádlott verte meg, ütötte őt a botjával, rugdosta és fojtogatta azért, mert ittassága miatt nem adott neki pénzt.

Ekkor rövid időn belül sor került a mentők értesítésére, majd a sértett kórházba szállítására.

A sértetten 2014. július 14-én a kórházban műtétet hajtottak végre, azonban július 15-én meghalt. Halálának oka a máj többszörös szakadásával összefüggő hasűri vérzés következtében létrejött vérzéses shock eredményeként kialakult légzési és keringési elégtelenség.

A sértett élete azonnali szakszerű orvosi ellátás mellett valószínűsíthetően megmenthető lett volna.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozza.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: