Másodfokon folytatódik a foktői természetkárosítás tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 15., csütörtök 11.00
Ügy tárgya: 
természetkárosítás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt. 12. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Másodfokon tárgyalja a Kecskeméti Törvényszék annak a 64 éves kalocsai férfinek a büntetőügyét, akit természetkárosítás bűntettével vádol az ügyészség.

Az ügyben első fokon a Kalocsai Járásbíróság 2014. szeptember 9. napján hirdetett ítéletet, melyben a vádlottat bűnösnek mondta ki természetkárosítás bűntettében és ezért 250.000,- forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlott 2008. decembere és 2009. januárja közötti időben az állam tulajdonában álló és az Alsó-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő területen őshonos fekete nyárfákat és füzeket vágott ki, valamint kavicskitermelést végzett. Célja az volt, hogy egy holtág fölött hidat építsen, melyen keresztül a szigetre be lehet jutni. A vádlott egy 15 méter hosszú és 5 méter magas utat illetve gátat épített, melynek elkészítéséhez engedélyt nem kért az illetékes hatóságtól. A vádlott a töltést 2011. májusában – hatósági felszólításra – elbontotta, a terület eredeti állapotát azonban csak részben állította helyre. Az érintett terület a vádlott beavatkozása következtében elveszítette a fűz-nyári ártéri jelleget.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője pedig felmentés érdekében fellebbeztek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: