Másodfokon folytatódik az akasztói vállalkozó pere

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 8., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
csődbűncselekmény stb.
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt. 10. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Másodfokon tárgyalja a Kecskeméti Törvényszék annak a 60 éves akasztói illetőségű vállalkozónak a büntetőügyét, akit a Kecskeméti Városi Ügyészség 2 rendbeli csődbűncselekmény és 2 rendbeli számvitel rendjének megsértése vétségével vádol.

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott a felszámolás elrendelését követően is működtette Dusnokon található sörözőjét, melyről a felszámolót nem tájékoztatta. A felszámoló tudta és engedélye nélkül folytatott gazdasági tevékenységből a gazdasági társaságnak bevétele származott és árukészletre is szert tett, melyet a vádlott nem bocsátott a felszámoló rendelkezésére. A felszámolási eljárásban 92.900.560,- forint hitelezői igényt jelentettek be.

Az ügyészség a fentieken túlmenően azzal is vádolja a vádlottat, hogy egy másik gazdasági társaság kapcsán zálogjoggal lekötött árukészletet elvont, amivel fizetésképtelenséget idézett elő. Ennek folytán a felszámolási eljárásban bejelentett 265.093.533,- forint hitelezői igény nagyobb részének kielégítése meghiúsult.

Első fokon a vádlottat a Kecskeméti Járásbíróság a 2013. szeptember 11. napján kihirdetett ítéletében 2 rb. csődbűncselekmény miatt – mint visszaesőt – 2 év 10 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Ugyanakkor a számvitel rendje megsértése miatt indult eljárást – mert az elbíráláskor a vádban foglaltak már nem képeznek bűncselekményt – megszüntette.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és a védő pedig felmentésért fellebbezést jelentett be.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: