Kezdődik a gyermekei megölésének kísérletével vádolt nő büntetőpere

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 6., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt. 10. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint a vádlott a cselekményét megelőző utolsó két hónapban mind fizikailag, mind pszichésen tartós túlfeszítettség, megterhelés jellemezte, melynek következtében tűrőképességének olyan határához ért, melyben kritikus mérlegelési képessége jelentős hiányosságot mutatott. Közvetlen cselekményét megelőzően kiúttalanság, elégtelenség érzések, érzelmi instabilitás jellemezte. Cselekményében egyértelműen az öngyilkosság volt az elsődleges cél.

Elmeszakértői szempontból súlyos mértékben volt korlátozva abban, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelően cselekedjék. Elmeállapotára tekintettel a bűnismétlés veszélye nem áll fenn, kényszergyógykezelése nem indokolt.

A vádlott 2006. év folyamán kötött házasságot, melyből 4 gyermeke született.

2008. év novemberében a házastársak Etyekre költöztek, ahol jelentős összegű kölcsön igénybevétele mellett családi házat vásároltak. A férj Budapesten dolgozott, későn járt haza, így a háztartási és a gyerekek körüli teendők a vádlottra maradtak. A vádlott a családi vállalkozás adminisztrációs feladatainak ellátása mellett egyre nehezebben birkózott meg otthoni teendőivel, különösen ikreinek megszületése után. Emellett a család egyre nagyobb tartozásokat halmozott fel, a házastársak elhidegültek egymástól, kapcsolatuk megromlott.

2013. év áprilisában a férj elköltözött otthonról, majd rövidesen közölte a vádlottal, hogy új kapcsolatot létesített és nem kíván a továbbiakban vele együtt élni. Ez a bejelentés a vádlottat jelentős érzelmi traumaként érte, majd 2013. év májusában úgy döntött, hogy hazaköltözik édesapja házába a gyermekekkel, hogy hozzátartozóitól segítséget kaphasson a továbbiakban.

A vádlott négy gyermekével beköltözött a ház felső szintjén kialakított lakótérbe, ahol férje hetente néhány alkalommal meglátogatta a családot, azonban a vádlott törekvése ellenére a kapcsolatot helyreállítani nem kívánta vele. Végül a vádlott is tudomásul vette, hogy elválnak.

A vádlott a négy kisgyerek körüli mindennapos, éjszakába nyúló teendők, az anyagi problémák és az átélt érzelmi trauma kapcsán fizikailag és szellemileg is kimerült, szorongása fokozódott, helyzetét mindinkább reménytelennek érezte.

2013. június 22-ről 23-ra virradó éjszaka - mivel a kialakult magánéleti válságából más kiutat nem látott – elhatározta, hogy végez magával és a halálba magával viszi a gyermekeit is. Az éjszaka folyamán búcsúlevelet is írt férjének ezen szándékáról.

2013. június 23. napján 03.00. óra utáni időben a földszinti lakórészben elhelyezett gyógyszeres szekrényből egy dobozban 28 darab Nitri-Durr TTS 4 mg/óra (vérnyomáscsökkentő) gyógyszertapaszt, egy doboz, 100 szemet tartalmazó Trental vérnyomáscsökkentő tablettát, valamint egy 19 cm pengehosszúságú konyhakést vett magához, melyeket az emeleti lakószintre vitt fel, ahol gyermekei tartózkodtak.

A kést a fürdőszobába vitte, azzal bal csuklóján egy 8 napon belül gyógyuló vágást ejtett, majd öngyilkossági szándékkal nagyobb mennyiségű (kb. 70 db) Trental tablettát vett be. Ezt követően két gyermekének felsőtestére kb. 5-6 darab, másik két gyermekének felsőtestére kb. 2-3 darab Nitri-Durr TTS 4 mg/óra (vérnyomáscsökkentő) gyógyszertapaszt ragasztott, valamint saját magán is kb. 7 darab tapaszt helyezett el. A bevett gyógyszerek hatására a vádlott rosszul lett és hányni kezdett.

A vádlott rosszullétét észlelve az egyik gyermek 04 óra 40 perc körüli időben a földszintre ment, felébresztette a vádlott édesapját, aki a történtekkel szembesülve azonnal értesítette a mentőket. A mentőszolgálat dolgozói a sértettek és a vádlott testén fellelt tapaszokat azonnal eltávolították, majd a sértetteket és a vádlottat is kórházba szállították.

A beszerzett iü. orvos-toxikológus szakértői vélemény szerint egyik sértettnél sem kell maradandó testi károsodással számolni, a mérgezés gyógytartama 8 napon belüli, azonban a gyermekkorú sértettek esetén akár egy tapasz felhelyezése is okozhat olyan szívritmus- és keringészavart, ami járhat halállal.

Az ennél nagyobb mennyiség meghatványozza a fatális kimenetel bekövetkezésének lehetőségét, a halál kockázatát a cselekmény magában hordozza. Ezen hatóanyag tartalmú szer túladagolása esetén a vérnyomás lecsökken, un. keringési sokk állapot alakul ki, melynek oka részben az erek (artériák, vénák) tágulata, részben a szív pumpafunkciójának romlása, mely akutan akár halállal is járhat együtt, valamint a tartósan fennálló sokk állapot a különböző szervek (máj, vese, bélrendszer) vérellátását igen nagymértékben rontja, melynek következtében ezen szervek működészavara alakulhat ki (veseelégtelenség, májelégtelenség, bélhűdés, bélelhalás).

A halál akár akutan szívritmuszavar, szívmegállás miatt bekövetkezhetett volna, tartós keringési sokk fennállása esetén a halál beálltához szükséges időtartamot meghatározni nem lehet. A vádlott cselekvősége alkalmas volt halálos eredmény létrehozására.

A vádlottal szemben az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: