Folytatódik az idős nőt megtámadó bajai asszony büntetőpere

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 28., szerda 09.00
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 110.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a vádlott kb. 2003. évben létesített élettársi viszonyt H. J.-vel, azonban kapcsolatuk idővel megromlott és évek óta nem éltek már folyamatosan együtt. Kapcsolatukból hat gyermek született, akik közül a legfiatalabb hét hónapos volt a vádbeli időben. A gyermekek neveléséről, eltartásáról alapvetően az édesapjuk és az apai nagyszülők gondoskodtak, azonban rendszertelenül, havi több alkalommal a vádlott is meglátogatta gyermekeit a nagyon szerény anyagi körülmények között élő család bajai otthonában.

2013. március 8. napján 14 óra utáni időben a vádlott a család külterületi tanyájából Bajára indult, hogy kéregetéssel pénzt szerezzen ennivalóra illetve a legkisebb gyermekének felírt tápszer megvásárlására. A Kálvária utcába ment, mivel egy itt lakó család korábban kisebb összeggel már kisegítette. Ezúttal azonban nem járt sikerrel, ezért kéregetési szándékkal tovább bolyongott a környéken és eljutott egy családi házhoz, ahol a 87 éves sértett egyedül lakott. A sértett életkoránál és ezzel együtt járó fizikai állapotánál, sorsszerű megbetegedéseinél (szív-és érrendszeri betegségek, agysorvadás) fogva nehezen mozgott, a házat csak ritkán hagyta el, azonban szomszédjának rendszeres segítsége mellett önálló életvitelre még képes volt.

A vádlott a házhoz érve felfigyelt arra, hogy a csukott ablakon keresztül hangosan szól a televízió. Először kéregetési szándékkal többször csöngetett a kiskapunál, majd miután erre senki nem reagált és kutyát sem látott, rövid várakozás után eldöntötte, hogy behatol a házba és akár bűncselekmény útján is megszerzi az ott lakó pénzét. Az általa tapasztalt körülmények alapján feltételezhette, hogy a házban idős ember lakik, akivel szemben gyorsasági és erőfölényben van.
Mivel az utcai kiskapu zárva volt, a vádlott átmászott a kerítésen, majd a ház csukott, de be nem zárt bejárati ajtaját kinyitva belépett a teraszra. Ekkor a ház belsejéből – feltehetően az ajtócsukás hangját meghallva – kijött a teraszra sértett, mire a vádlott elbújt a ház belsejébe vezető ajtó mögé. Miután a sértett az utcára kinézve nem látott senkit, vissza akart menni a lakásba, ezt azonban a vádlott oly módon akadályozta meg, hogy az ajtó lapját nekilökte a sértettnek, aki a küszöbben megbotlott és egyensúlyát vesztve elesett. Az esés közben fejének bal halántéki táját nagy erővel beütötte a terasz metlaki burkolatába és valószínűsíthetően az eszméletét is elvesztette. A vádlott ekkor a lakásba ment, pénz és értékek után kutatott a konyhában, a kamrában és az utcai szobában is, azonban nem talált semmit. Időközben a vádlott meghallotta, hogy a földön fekvő sértett magához tért, ezért behúzta őt az előszobába, nehogy az utcáról meghallják a hangját. A szobában a televíziót kikapcsolta, a vezetékes telefonból pedig kitépte a kábelt, hogy megakadályozza a sértettet abban, hogy a későbbiekben segítséget kérjen. A sértett eközben felült a padlón, kérlelni kezdte a vádlottat, hogy hagyja őt békén, mert nincs pénze.
A vádlott tovább kutatott a lakásban, majd mivel még mindig nem talált értéket, az előszobában ülő sértetthez ment és mellé lépve több alkalommal felszólította arra, hogy mondja meg hol tartja a pénzét, de az idős asszony továbbra is azt válaszolta, hogy nincs neki. A vádlott ezen annyira feldühödött, hogy számos alkalommal, teljes erejét beleadva, jobb öklével a sértett arcába vágott, majd az ütések hatására hanyattfekvő testhelyzetbe kerülő sértettet otthagyva folytatta a kutatást. Mivel pénzt vagy egyéb értéket továbbra sem talált, a kutatása során korábban felfedezett késeket tartalmazó konyhaasztalfiókhoz ment, onnan kivett egy 14,3 cm-es pengehosszúságú fanyelű konyhakést, mellyel a sértetthez lépett és ismét felszólított, hogy mondja meg, hogy hol van a pénze.

Mivel a sértett még mindig nem fedte fel értékei feltalálási helyét, a vádlott dühében, a kést jobb kezében, hüvelykujj felőli pengetartásban fogva, kis-közepes erővel a sértett nyakának bal oldalán öt szúrt-metszett, hasának felső részén pedig egy szúrt sérülést ejtett. Ezután a kést visszarakta a fiókba, majd ismét kutatni kezdett, melynek során a belső szobában egy táskában három pénztárcában összesen 10.000-12.0000-, Ft körüli összeget talált. A fenti összeget az egyik pénztárcába rakta, végül azzal együtt, a sértettet hátrahagyva, a kerítésen átmászva távozott.

A vádlott cselekménye elkövetése után megjelent egy patikában, ahol kiváltotta gyermekének a tápszerét, majd visszament a tanyára, ahol a maradék pénzt élettársának adta át élelmiszer vásárlás céljából, a sértett pénztárcáját pedig a kályhában elégette. A súlyosan sérült sértettre 2013. március 9. napján 07.15. óra körüli időben talált rá szomszédja, aki azonnal intézkedett a rendőrség és a mentők értesítéséről, akik a sértettet a Bajai Kórházba szállították.
A sértett a bántalmazás következtében összesen 33, ebből 6 szúrt-metszett sérülést szenvedett. Sérülései zömében fejre irányuló, közepes-nagy erejű tompa erőbehatásoktól származtak, melyek a fejen lévő zúzódásos, horzsolásos, hámfosztásos sebzéseket, valamint az orrcsont bal oldalának csontszélességnyi elmozdulással járó törését, továbbá a szemüregben és az állcsont előtt vaskos bőralatti bevérzését okozták. A sérülések összevont büntetőjogi gyógytartama 8 napon túli, tényleges gyógytartamuk legalább 3-4 hét. A szúrt sérülések közvetett módon életveszélyesek voltak, mert a sértett nyaki sebei a nyaki artériás ágrendszer, nagyobb nyaki véna, a gége vagy a garat megnyílása esetén, illetőleg a hashártyán áthatoló szúrt seb vérzéses fertőzéses szövődmény - hashártyagyulladás, keringési shock – következtében az azonnali és szakszerű orvosi beavatkozás nélkül kétséget kizáróan a sértett halálához vezethettek volna.

A sértettet 2013. március 20. napján a kórház baleseti sebészeti osztályáról elbocsátották, azonban életminősége, egészsége ezt követően súlyosan leromlott. 2013. június 19. napján szív-és érrendszeri betegségei miatt ismét kórházba került, ahol 2013. augusztus 27. napján elhalálozott. Halálának közvetlen oka tüdőembólia, a tüdőverőerek vérrögös elzáródása volt, következményes légzési keringési elégtelenséggel. A sértett halála és a 2013. március 8. napján elszenvedett bántalmazása között közvetlen, dokumentálható ok-okozati összefüggés nem állapítható meg.

A tárgyaláson ítélethirdetés is várható (előreláthatóan a délutáni órákban).a, míg a II.r. vá

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: