Kezdődik a német állampolgár vádlott büntetőpere

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 12., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
testi sértés vétsége
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 110. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlott, német állampolgár. 2013. június 14. napján vendégségbe érkezett Magyarországra, magyar barátnője családjához, mivel 2013. június 16. napjára keresztelőre hívták meg őket.

A keresztelő után a vendéglátó család felsőszentiváni házánál tartott ünnepségen részt vett a család jó ismerőse, a sértett is. A sértett és a vádlott között ennek folyamán semmilyen nézeteltérés nem volt, együtt is fogyasztottak szeszes italt, melynek hatására a sértett láthatóan ittas állapotba került.

A sértett 21.30. óra körüli időben hazavitte családját gépkocsijával, azonban rövidesen egyedül tért vissza a vendégség színhelyére, gépkocsiját ismételten ittas állapotban vezetve. Az ittas vezetés tényén felháborodott vádlott a gépkocsiból kiszálló sértettől elvette a gépkocsi indítókulcsát, melyet átadott a helyszínen lévő házigazdának, aki később visszaadta azt a sértettnek. A vádlottnak az ittas vezetés miatti különös felháborodását az okozta, hogy korábban Németországban egy baráti körébe tartozó ittas sofőr közúti balesetet okozott, melynek tragikus következményei lettek.

Az ittas vezetés ténye és a kulcs elvétele miatt - a vádlott barátnőjének tolmácsolása mellett - kisebb vita alakult ki a sértett és a magyar nyelven csak néhány szót tudó vádlott között, melynek az vetett véget, hogy a vádlott a sértettet otthagyva sétálni indult a falu központja felé. A sértett a helyszínen maradt arra hivatkozással, hogy beszélni akar még a vádlottal annak visszatérése után.

22.15. óra körüli időben a vádlott visszaérkezett a vendéglátók házának közelébe és egy gépkocsi behajtónál összetalálkozott a sértettel, aki a vádlott felé haladva - meg nem állapítható szándékkal – felemelte a kezeit. A vádlott ekkor két kezét kb. mellkas magasságba emelve, nyitott tenyerekkel egy alkalommal, kisebb erővel meglökte a vele szemben érkező, láthatóan ittas állapotban lévő, bizonytalan mozgású sértettet, aki ettől azonnal hanyatt esett, fejének hátsó részét a betonaljzatba ütötte és eszméletét vesztette.

A sértetthez a vendéglátók mentőt hívtak, akik gondoskodtak kórházba szállításáról.

A sértett a hát, a keresztcsont, valamint nyakszirt bőrének horzsolásaival társuló súlyos fejsérülést szenvedett. Képalkotó vizsgálati leletei szerint keményagyburok feletti, illetve alatti vérzéssel, halántéklebeny és homloklebeny alapi rész agyállomány kisgócú vérzéseivel társuló traumás agyvizenyőt, következményes középvonali áttolódást, lágyagyhártya alatti vérzést, jobb oldali falicsontról, homlokcsontra terjedő darabos elmozdulásos törést szenvedett.

A lágyszöveti sérülések büntetőjogi gyógytartama nyolc napon belüli, a súlyos koponya, illetve koponyaűr és agyállomány sérülésének büntetőjogi gyógytartama nyolc napon túli, tényleges gyógytartama szövődménymentes gyógyulás esetén kb. négy hónap.

A sértett sérülései közvetlenül életveszélyesek, az idejében elvégzett idegsebészeti műtéti beavatkozás nélkül nevezett halálát eredményezték volna. Tudati állapota még nem tért vissza, gyógykezelése nem zárult le.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: