Kezdődik a feleségét leszúró férfi büntetőpere

Tárgyalás időpontja: 
2014. március 18., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat lényege szerint vádlott /52 éves férfi/ alkoholfüggő, és a bűncselekményt szokványos ittas állapotban követte el.

A vádlott mintegy 20 éve élt házasságban feleségével, aki az ügy sértettje. Házasságukból egy lányuk született és velük élt a felesége korábbi kapcsolatából született fia is.

2009-től egy áramszolgáltatás nélküli házban laktak és – főként a vádlott folyamatos alkoholizmusa miatt – állandó anyagi gondokkal küszködtek, gyakran étellel is a szomszédok segítették ki őket.

A vádlott ittasan rendszeresen kötözködött, veszekedett családtagjaival, feleségét és nevelt fiát bántalmazta, a családot lelki terror alatt tartotta, ennek folytán a családi élet elviselhetetlenné vált. 2012. szeptemberétől a lánya gyakran azért nem tudott az iskolába eljutni, mert a buszbérletre sem volt pénze a családjának, így hiányzásai miatt az iskoláztatási támogatás folyósítása is szünetelt.

A vádlott nevelt fia 2012. novemberében végleg elköltözött otthonról, majd rövid idő múlva anyja és testvére is követte őt. Egy ismerősük biztosított számukra szállást.

A vádlott 2012. december 2-án öngyilkossági kísérletet követett el, a kórházból való kikerülése után, 2012. december 17-én azzal fenyegette meg feleségét, ha nem költözik haza megöli a közös lányukat és annak barátját. A sértett feljelentést tett, azonban a kényszerítés bűntette miatt indult nyomozást a Kalocsai Járási Ügyészség a 2013. február 4-én kelt határozatával bizonyíték hiányában megszüntette.

2012. december 20-tól 2013. január 7-ig újabb öngyilkossági kísérlet miatt a vádlott ismét kórházban volt, ezt követően a sértett – bízva a vádlott ígéreteiben, abban, hogy abbahagyja az ivást – röviddel a kórházi kezelés után visszaköltözött hozzá.

Mivel a vádlott lánya félt az apja agressziójától, ezért nem akart hazaköltözni, így a családsegítő szolgálat közreműködésével a vádlott és felesége 2012. február 12-én a gyámhivatalnál kérelmet terjesztettek elő, hogy a hivatal engedélyezze, lányuk nevelését hivatalosan is egy ismerősük láthassa el. Az eljárás azért szűnt meg, mert a lány 2013. március közepén hazaköltözött szüleihez.

2013. áprilisától kezdődően a vádlott ismét inni kezdett, gyakran fenyegette meg feleségét és lányát, hogy elvágja a torkukat. Április 4-én és 21-én alkoholra gyógyszert vett be, emiatt 1-1 napra kórházba szállították. A sértett kérelmére a Kalocsai Rendőrkapitányság a 2013. április 22-én meghozott 1349/2013. ált. számú határozottal 72 óra időtartamra elrendelte a vádlott ideiglenes megelőző távol tartását.

Az április eleji öngyilkossági kísérlet után a sértett és lánya egy közelben lakó baráti házaspárhoz költöztek. A vádlott április elején – miután kiengedték a kórházból – rendszeresen megjelent ott, és követelte, hogy a felesége költözzön vissza, aminek a sértett április 17-én eleget is tett. 2013. május 9-én – mivel a lány kérésük ellenére, az apjától való félelme miatt nem költözött haza – a szülők a gyámhatóságnál kérték annak engedélyezését, hogy szállásadója fogadja hivatalosan családjába a kiskorút. 2013. június 5-én rendőri segédlettel kísérelte meg a sértett a lánya hazaköltöztetését, azonban mivel a vádlott ekkor is beszámíthatatlan ittas állapotban volt, a síró gyerek átköltöztetése elmaradt.

A 2013. június 6.-i gyámhatósági meghallgatáson a szülők gyereküknek az ismerős házaspárnál való elhelyezését már ellenezték.

A sértett a családgondozó tájékoztatása alapján tudta, ha a kislányával együtt nem költözik el férjétől, akkor a hatóság a kiskorú családból való kiemelését fogja javasolni.

Ennek hatására 2013. június 7-én arra az elhatározásra jutott, hogy végleg elköltözik otthonról. Több személyt megkért, hogy menjenek haza a gyógyszereiért, mert ő fél találkozni férjével. A kérés teljesítése azért maradt el, mert komolytalannak tartották elhatározásának komolyságát és véglegességét. A délutáni órákban a vádlott többször megjelent ismerőse portája előtt és ittasan az utcáról bekiabálva követelte, hogy felesége menjen haza.

A sértett 15-16 óra tájban ment haza a közelben lévő házukba, pakolni kezdett, és közölte a vádlottal, hogy elköltözik. Szóbeli vita, kiabálás alakult ki közöttük, mert a vádlott nem akarta elengedni a sértettet. Kiabálta „ma megdöglesz, úgyis agyon szúrlak, te vagy a hibás”. A sértett a szomszédoktól segítséget várva azt kiabálta „Erzsi néni segítség, segítsenek”. A hasonló kiabálások nem voltak ritkák a vádlott és felesége között, ezért arra senki sem reagált.

A vádlott - a rendszeresen a szobai asztalon tartott - 20 cm pengehosszúságú késsel, közepes erővel három testüregbe hatoló szúrást adott le feleségére: szemből a has irányába, majd a menekülő sértett törzsére és hátulról a jobb lapockájára. A jobb lapocka tájékára leadott szúrás megnyitotta a mellüreget, áthatolt a tüdőlebenyen, a törzs bal oldalán okozott szúrás a bal mellüreget nyitotta meg, de szervsérülést nem okozott, míg a felhas bal oldali szúrása a hasüregbe hatolt, de hasi sérülést nem okozott.

A sértett rövid időn belül bekövetkező elhalálozását a jobb mellkasfélbe hatoló szúrt sérülés, a mellűri vérgyülemhez társuló vérbelehelés eredményezte.

A vádlott az előszobában összeeső feleségéhez hajolva szólongatta őt, tudta, hogy azért vérzik bugyborékoló vérzéssel a sértett, mert a tüdőt érte a szúrás. A vádlott tudatát átfogta, hogy a mellkasra leadott szúrások felesége halálát eredményezhetik, e következményt kívánva követte el cselekményét.

Miután a sértett meghalt, a vádlott telefonon értesítette a rendőrséget, később pedig a szomszédoknak és a közeli kocsmában a felszolgálónak elmondta tettét.

A vádlott alkoholista életmódja, agresszív, érzelmileg zsaroló megnyilvánulásai, valamint a sértett labilis, megfelelő védelmet elmulasztó magatartása gyermekük erkölcsi, értelmi és érzelmi fejlődését - legalább 2012. őszétől - súlyosan és hosszú távon veszélyeztette, benne tartós szorongást, érzelmi labilitást és önértékelési zavart keltett.

Az ügyészség az előzetes fogvatartásban lévő vádlottat emberölés bűntettével és kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja.

Egyúttal indítványozza, hogy a bíróság a vádlottal szemben halmazati büntetésül börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést és közügyektől eltiltást szabjon ki.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: