Gyorsított eljárás az elkóborolt kisfiú ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2014. február 14., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Járásbíróság
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Gyorsított eljárás (bíróság elé állítás) keretében tárgyalja a Kecskeméti Járásbíróság annak az 51 éves kecskeméti nőnek a büntetőügyét, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádol az ügyészség.

A feljegyzés (vád) lényege szerint a vádlott Kecskeméten egy bölcsőde alkalmazottja, munkaköre kisegítő. A munkaköri leírása értelmében a gyerekcsoportban végzendő kisegítői feladata a napirendtől függően szükség szerint felügyel a gyerekekre a szobában és az udvaron egyaránt. Emellett általános feladatai közé tartozik, hogy ellenőrizze távozás előtt a nyílászárókat, a bölcsőde zárása-nyitása teljes felelősséggel a feladata.

2013. december 11. napján munkaidőben 10 óra körüli időpontban a vádlott az udvaron tartózkodott, és az volt a feladata, hogy a kollégái, azaz a kisgyereknevelők által felöltöztetett és az udvarra kiengedett gyerekeket felügyelje, míg a kisgyermeknevelő ki nem érkezik az udvarra. Az udvarra - amikor már a vádlott kint tartózkodott - egy kisgyermek és vele a 2010-ben született sértett érkezett ki elsőként.

A vádlott az udvaron az ajtók zárt állapotának ellenőrzését nem kellő körültekintéssel tette meg, emellett nem kellő figyelemmel látta el az udvarra kiérkező kisgyermekek felügyeletét és a gondatlanságának eredményeképpen a sértett kijutott a bölcsőde ingatlanának területéről és egy műanyag kismotorral eljutott egy 4 sávos útra, ahol át akart kelni, melyet egy autós észlelt, és megállt a sávjában, csakúgy, mint az eljárás során ismeretlenül maradt férfi is, ezért a gyermekkorú sértett nem szenvedett sérülést. A gyermeket észlelő autó vezetője azonnal értesítette a rendőrséget. Ezt követően két járőr nagyon rövid időn belül a helyszínre érkezett és a sértett édesanyját megpróbálták a helyszínen megkeresni, ami nem vezetett eredményre, mert a munkahelyén volt. Ezek után kezdték meg a környező óvodák és bölcsődék felkeresését, melynek során eljutottak azon intézménybe, ahonnan a sértett eltűnt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: