Ítélethirdetés a „pénzszínező” kameruni férfi ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 20., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
csalás bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 110. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Ítéletet hirdet a Kecskeméti Törvényszék annak a 39 éves kameruni születésű, de magyar állampolgárságú vádlottnak a büntetőügyében, akit különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével illetve jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletével vádol a Főügyészség.

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott 2010 tavaszán határozta el, hogy úgynevezett „wash-wash” módszerrel, másokat becsapva tesz szert jogtalan haszonra. Ennek megfelelően 2010 júniusában Kalocsán egy üzleti megbeszélésen valótlanul azt állította, hogy Maliból származik és 200 darab tehergépkocsit kíván vásárolni. Végül 27 autóra kapott ajánlatot. A fizetéssel kapcsolatosan – szintén valótlanul - azt állította, hogy Maliban az édesapja a nemzeti bank vezetője volt és rengeteg pénzhez jutott, amit aztán ő örökölt. Ezt a pénzt bankban tárolták és biztonsági okokból feketére festették. Ezt követően Budapesten a vádlott a sértett előtt néhány fekete színű bankjegyet egy barnás színű folyadékkal bekent, majd egy oldatba helyezett, aminek hatására a fekete szín leoldódott és 500 Euró címletű – egyébként valódi - bankjegyek tűntek elő. Ezek közül kettőt átadott a sértettnek. A többi bankjegy kapcsán azt állította, hogy a vegyszer hibája miatt nem tudja leoldani a fekete színt. A későbbiek során 300.000,- Euró kölcsönt kért és kapott a sértettől, hogy azon oldásra alkalmas vegyszert vásároljon, ami nem állt szándékában. Az eljárás során nem lehetett megállapítani, hogy a vádlott milyen módszerrel festette be a megtévesztéshez használt bankjegyeket és azokat milyen folyadékkal tisztította meg.

A vádlott ugyanezzel a módszerrel egy másik sértettől is pénzt akart szerezni, de ő végül nem adta át a kért 150.000,- illetve 65.000,- Eurót.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: