Kezdődik a kunszállási emberölési kísérlet tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 14., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
fszt. 10. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a vádlott és a sértett barátok, közeli szomszédok, mindketten italozó életmódot folytatnak. Az elmúlt évek során közöttük komolyabb vita, veszekedés soha nem alakult ki, viszont időnként előfordult, hogy közös italozásukat követően a sértett az egyedül élő vádlott házában aludt, vagy napokat is ott töltött nála.

2013. május hónap végén is több napon át ivott együtt a vádlott, a sértett és egyik közös ismerősük.

2013. május 31. napján a reggeli órákban előbb a sértett, majd a vádlott is eltávozott a házból és mindketten nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztottak el a község területén. A délelőtt folyamán először a sértett érkezett vissza a házhoz, ahol kb. közepes fokú ittassága miatt lepihent a szobában lévő franciaágy jobb oldali felére, ahol elaludt.

10 óra körüli időben hazaért a súlyos fokban ittas, gyenge fizikumú vádlott is és nehezményezte, hogy a sértett az ágyában fekszik, ezért megpróbálta őt felkelteni és hazaküldeni. Először szólongatta, majd ráncigálni és ütlegelni kezdte, melynek hatására a sértett felébredt ugyan, de nem kelt fel az ágyról.

A vádlott ekkor dühében kiment az előszobába, ott magához vette a tűzifa hasogatásra használt 60 cm nyélhosszúságú, 5x5 cm fejszélességű fejszéjét, majd visszatért az ágy jobb oldala mellé, ahol a sértett feküdt. A fejszét két kézzel feje fölé emelve, annak fokával legalább három ízben, közepes illetve nagy erővel az ágyban a bal oldalán fekvő sértett fejére sújtott.

A sértett az ütések következtében a jobb szem körüli lágyszövet duzzanatát, a jobb fül felső és alulsó rész roncsolt sérülését, a hajas fejbőrön a jobb fül mögött a nyakszirten, a fejtetőn és a bal fali tájon a bőr repesztett sérüléseit és a jobb oldali járomív többszörös elmozdulásos törését szenvedte el.

A töréses sérülés büntetőjogi gyógytartama nyolc napon túli, tényleges gyógytartama kb. egy hónap. A lágyszöveti sérülések büntetőjogi gyógytartama nyolc napon belüli. A sérülések nem minősülnek életveszélyesnek, mivel az agy, mint életfontosságú szerv nem sérült.

A fejnek több nagy erejű, fejszével történő megütése esetén ugyanakkor súlyosabb sérülés, akár életveszély, nem kizárható módon halál is bekövetkezhetett volna.

Az elszenvedett bántalmazás és a sérülések bekövetkezése között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg. A vádlott tudatának át kellett fognia, – figyelemmel a bántalmazás módjára, az annak során használt, élet kioltására alkalmas veszélyes eszközre, a sérülések elhelyezkedésére és jellegére – hogy cselekménye akár halálos eredménnyel is járhat, melynek elmaradása nem a vádlotton múlott.

A cselekményt észlelő közös ismerős a helyszínről elmenekült és helyi lakosok segítségével értesítette a rendőrséget és a mentőket. A súlyosan ittas vádlott a cselekmény elkövetése után elaludt a ház előszobájában, őt a rendőrhatóság helyszínre érkező beosztottai állították elő, míg a sértett kórházba szállításáról a mentőszolgálat gondoskodott.

A Főügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádlottal szemben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: