Folytatódik a helvéciai tanyán elkövetett emberölési kísérlet tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2013. október 31., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 110. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint a vádlott helvéciai tanyáján korábban rövid ideig albérletben lakott a 17 éves sértett, közöttük korábban lényeges vita, összetűzés nem volt.

2012. őszétől a sértett rendszeresen látogatta a vádlott bérlőjét, ilyen alkalmakkor a vádlottal rendszeresen italoztak.

2013. április 18-án a délutáni órákban látogatás céljából a sértett megjelent egy barátja társaságában a vádlott helvéciai házánál, magukkal sört vittek. A rövid idő múlva hazaérkező vádlott és bérlője, valamint a sértett a vádlott feleségének a társaságában közösen az udvaron italoztak, zenét hallgattak.

A bérlő visszavonult a külön épületben lévő bérletébe, a vádlott felesége pedig a főépületbe ment, és a konnektorból kihúzta a zene szolgáltatására szolgáló dugvillát. A sértett ezen felháborodott, hangosan vitatkozni kezdett a vádlottal. Követelte, hogy a zene hangosítását állítsák helyre, különben baj lesz, és eljön az egyik barátja. A vádlott e kijelentésre indulatba jött, mivel évekkel korábban ez a személy őt súlyos testi sértést okozva a tanyájában bántalmazta.

A vádlott bement a házba, őt – kezében egy seprűnyelet tartva - a bejáratig követte a sértett.

A vádlott a házban magához vette és beindította a benzin motoros láncfűrészét azt maga előtt tartva kaszáló mozdulatokkal a sértett irányába indult. Amikor mindezt a sértett észlelte, megfordulva a helyszínről távozni akart, azonban a vádlott a mintegy 170 cm magasra felemelt láncfűrésszel két ízben, közepes erővel a sértett feje irányába sújtott. A fűrész célt ért, erősen vérző sérüléseket okozott a sértettnek, aki a helyszínről elmenekült. Eközben a vádlott utána kiabálta, hogy „szétdarabollak”.

A mentősök a sértettet kórházba szállították, ahol megműtötték.

A vádlott bántalmazása, a fűrésszel való támadás következtében a sértett nyakának bal oldalán a nyakszirt tájékon roncsolt sérülést, a jobb lapocka felett sorozatos roncsolt sérülést, a bal lapocka izomba hatoló roncsolt sérülését és a bal felkar alsó harmadában terjedelmes roncsolt sérülést szenvedett el, melyhez a háromfejű karizom ínsérülése is társult.

A sérülések 8 napon túl, egy hónap alatt gyógyultak, amennyiben azonban a nyaktájon a fűrész a nyak oldalsó részét is eléri, a nyaki ér roncsolódása miatt az halálos eredménnyel járt volna.

Ennek elmaradása a véletlenen múlott.

A tárgyaláson ítélethirdetés is lehet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: