18 vádlott büntetőügye akiket adócsalás bűntettével vádol a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség

Tárgyalás időpontja: 
2013. június 24., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
adócsalás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyaló: 
fszt. 10. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Folytatja a Kecskeméti Törvényszék annak a 18 vádlottnak a büntetőügyét, akiket – többek között – adócsalás bűntettével vádol a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Folytatja a Kecskeméti Törvényszék annak a 18 vádlottnak a büntetőügyét, akiket – többek között – adócsalás bűntettével vádol a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A vádirat lényege szerint az I.r. vádlott bűntársaival 2008. és 2009. években egymástól jól elkülönülő és egymáshoz láncszerűen kapcsolódó társaságokat hoztak létre adó minimalizálási célzattal. A gazdasági társaságokból álló hálózat működtetésének az volt a célja, hogy a külföldről érkező és magyarországi értékesítésre szánt áru szlovák cég közreműködésével érkezzen Magyarországra, mely után az Áfát nem fizetik meg. A vádlottak – az I.r. vádlott irányításával – gazdasági társaságokat alapítottak Csehországban, Szlovákiában, Olaszországban és Lengyelországban is. Ezek felhasználásával Magyarországon jogtalanul igényeltek vissza Áfát. A vádirat szerint több, mint 14 milliárd Ft bruttó értékű fiktív számlák felhasználásával 2008-ban és 2009-ben mintegy 2,7 milliárd forint adót nem fizettek meg.

A vádlottak közül 13 személyt pénzmosás bűntettével is vádol a Főügyészség azért, mert álláspontja szerint ők közreműködtek abban, hogy külföldi gazdasági társaságok bankszámlájára összesen 10.380.341.810 Ft került átutalására, amely egy része bűncselekmény elkövetéséből származott.

Az ügyészség szerint a vádlottak bűnszervezetben követték el a terhükre rótt cselekményeket.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza.

Ítélethirdetés még nem lesz.

Eljáró bíróság: