Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a garázdasággal vádolt csoport tagjait

A Kecskeméti Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a 6 (5 ukrán /VIII., IX., X., XI. és XII.r. vádlottak/és 1 magyar állampolgárságú /V.r. vádlott/) férfinak az ügyében, akikkel szemben garázdaság miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség.

A bíróság korábban - előkészítő ülésen - az I., II., III., IV., VI., és VII. rendű vádlottakat végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte.

Az ügy lényege szerint az I., a II., és az V. rendű vádlottak 2021. szeptember 26-án a hajnali órákban, Kecskemét főterén szóváltásba keveredtek az ittas állapotban lévő, ukrán nemzetiségű VIII., IX., X. XI., és XII. rendű vádlottakkal. A szóváltást követően tömegverekedés alakult ki közöttük, melyhez időközben csatlakozott a III., a IV., a VI. és a VII. rendű vádlott is. A verekedés során az I. és III. rendű vádlott egy késsel fenyegette meg az ukrán vádlottakat, majd a III. rendű vádlott a késsel megszúrta a X. rendű vádlottat. Eközben a II. rendű vádlott egy pezsgősüveggel fejen ütötte a IX. rendű vádlottat. A IX. és a X. rendű vádlottak a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek el. A tömegverekedésnek a kiérkező rendőrök vetettek véget.

Az V. rendű vádlottat 1 év – végrehajtásban 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett -, míg a VIII. és a IX. rendű vádlottakat 10 hónap - végrehajtásban 1 év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

A X., a XI. és a XII. rendű vádlottak esetében 8 hónap - végrehajtásban 1 év próbaidőre felfüggesztett- börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

Az ítélet az V. rendű (magyar állampolgárságú) vádlott vonatkozásában jogerős, míg a többi vádlott védője felmentésért fellebbezést nyújtott be, amit a Kecskeméti Törvényszék bírál el.

Kecskemét, 2023. május 25.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya